PSPV, Compromís, Ciutadans i Podem desbloquegen la nova radiotelevisió valenciana pactant el nom del seu president

El PP encara no ha decidit si donarà suport al candidat acordat per la resta de grups per a la presidència del consell rector de l'ens

Els grups parlamentaris del PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans (C's) han signat aquest dimarts els tres documents que permeten desbloquejar l'aprovació de la nova Radiotelevisió Valenciana (RTVV) malgrat que la formació morada manté el seu veto a la candidata per al consell rector a proposta del PP, Maite Fernández. La votació del nou consell rector, no obstant això, no serà abans del primer ple ordinari previst pel 19 i 20 d'octubre.

El PP s'ha negat a subscriure aquests tres documents –un pel qual es votarà al president del consell rector; un altre per votar als cincs vocals que han de triar les Corts i un tercer per aprovar als tres consellers interins fins que es constitueixi el Consell Ciutadà i de l'Audiovisual– al·legant que se'ls havia informat "un minut abans" que es presentessin en el registre de les Corts i "sense negociació". A més, han justificat la seva negativa al veto de Podem a la seva candidata.

No obstant això, el PP convocarà a la direcció del seu grup parlamentari per determinar si finalment votaran a favor del nou organisme que, en qualsevol cas, ja té garantit la seva aprovació després del canvi de posició de C's. El PSPV ha acusat al PP de "posar excuses" perquè "no vol una televisió".

Ara, les Corts convocaran a la comissió de RTVV perquè pugui comparèixer Enrique Soriano, actual lletrat del parlament, i ara candidat a presidir la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació després de la renúncia de Josep López.

Aquesta compareixença, per la qual ja han passat la resta d'integrants del consell rector, és un requisit previ legal a la votació de les tres llistes, que han de votar-se per separat ja que són tres preceptes legals diferents. En el cas, que no s'aconseguís el suport, la votació pot repetir-se fins a en tres ocasions consecutives i està assegurada l'elecció en comptar amb la majoria suficient.