El PSPV demana la compareixença del delegat del govern i del ministre de l'Interior per les agressions a València

Juan Carlos Moragues ha anunciat que la policia obrirà una investigació

La violència que es va viure ahir a la ciutat de València i les agressions que van patir els assistents a la manifestació 'Sí al valencià' protagonitzaran l'actualitat política dels pròxims dies al País Valencià. Una bona mostra és la petició de compareixença a les Corts Valencianes del delegat del govern espanyol, Juan Carlos Moragues, i al Congrés, del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, que ha formulat el PSPV-PSOE.

Al seu escrit, el portaveu socialista al Parlament valencià, Manolo Mata, ha reclamat que Moragues expliqui les mesures adoptades per evitar incidents, així com el nombre d'identificacions dutes a terme entre les files dels agressors, les diligències obertes per delictes de lesions, xenofòbia i odi, i les investigacions posades en marxa per esbrinar els mecanismes de coordinació, finançament i actuacions dels grups ultradretans.

Per la seva banda, la diputada al Congrés Ana Botella ha assegurat que el ministre de l'interior ha d'explicar si ahir hi va haver "alguna ordre des del ministeri per ser tebis amb amb les accions d'aquests grups. La situació a Espanya és prou complexa i preocupant i no podem permetre la impunitat dels actes comesos per l'extrema dreta".

Condemna 16 hores després

Des de la Delegació del govern no han confirmat a hores d'ara si atendran la petició del PSPV, i l'única comunicació que han fet ha estat una piulada mitjançant el seu compte de Twitter, 16 hores després dels incidents, on han informat que Moragues condemna "rotundament" les agressions d'ahir. La Delegació del govern al País València també ha informat que la policia ha obert una investigació sobre els fets.

El PP condemna la violència "vingui d'on vingui"

Per la seva banda, el Partit Popular també ha fet públic aquest migdia un comunicat on condemna "de forma enèrgica i rotunda tot acte de violència, vingui d'on vingui". La formació conservadora també afegeix el seu "ple suport" als cossos policials i "a la feina que duen a terme".

Dimissió de Juan Carlos Moragues

Des de Compromís, Podem i Esquerra Unida han reclamat la dimissió de Juan Carlos Moragues per "haver permès que una contramanifestació il·legal de grups d'ultradreta es creués amb la convocada de forma legal".

"És responsabilitat de l'Estat garantir la seguretat i el dret constitucional a la llibertat de reunió pacífica i de manifestació, drets que recull la Constitució en l'article 21, i en aquest cas no han estat protegits”, han subratllat des de Compromís.

La ultradreta rebenta la manifestació del Nou d'Octubre a València