Publicitat
Publicitat

POLÍTICA

El PSPV considera que el Consell pretén finançar-se amb el nou copagament

Torres adverteix que els retards en els pagaments de la conselleria poden condemnar les residències

El portaveu del PSPV en les Corts, Antonio Torres, va criticar ahir en un comunicat el copagament que el Consell vol introduir a través d’una esmena presentada pel PP a la llei d’acompanyament dels pressupostos, perquè considera que “ara la Generalitat intenta finançar-se amb els diners dels ancians i discapacitats”. Una pràctica, va assegurar Torres, que ja ha utilitzat “no pagant a farmacèutics i a institucions sense ànim de lucre”.

Pel que fa als centres de majors i discapacitats, el síndic socialista va denunciar que “el poc que permetia mantindre oberts els centres”, que era l’aportació directa dels usuaris, “s’abonarà directament als comptes del Consell, la qual cosa en molts casos suposarà que els ajuntaments hagen de tancar-los perquè no podran afrontar els pagaments”. Per aquest motiu el grup socialista ha convocat els ajuntaments valencians governats pel seu partit i que estan gestionant alguna residència de la tercera edat per buscar alternatives a un copagament que, segons el PSPV, “significarà per a molts la fallida total i absoluta”. En concret, més de 40 representants municipals que compten en les seues localitats amb residències o centres de dia es reuniran hui amb els membres de la direcció del grup parlamentari.

Torres va explicar que “hi ha municipis de menor grandària que tenen al seu càrrec una residència amb un cost superior al milió d’euros, que en alguns casos fins i tot supera el pressupost municipal, i que fins ara es podien mantindre gràcies a les aportacions de les persones majors que eren ateses, que aportaven el 80% del cost de la seua estada amb la seua pensió, mentre que l’ajuntament avançava la resta fins que la conselleria de Benestar Social ho abonava mitjançant les subvencions”. Un pagament, el de la conselleria, “que sempre arriba tard”, va afegir el diputat del PSPV. En aquest sentit, Antonio Torres va recordar que Benestar Social “és la conselleria més morosa”, de manera que fins ara les residències “s’han pogut mantindre gràcies a les aportacions directes de les persones majors”.

En el comunicat Torres recorda que la Generalitat ha decidit, a través de la llei d’acompanyament als pressupostos de 2015, que a partir de l’1 de gener les residències no rebran aquest 80%, sinó que l’import s’abonarà directament en els comptes del Consell. Uns fets que, sumat als retards en els pagaments de la Generalitat, “se seguiran succeint, ja que mai ha complit amb els terminis establits, suposarà que els ajuntaments no tindran ni un cèntim per poder mantindre els centres mentre reben aquests pagaments”.

Més d’11.000 afectats

Amb l’aprovació del preu públic que establirà el copagament a majors i discapacitats -la taxa introduïda l’1 de gener de 2014 va ser anul·lada per una sentència judicial- també es veuran afectades les entitats sense ànim de lucre i les residències de la tercera edat que estan en mans de patronats o institucions religioses, així com totes les residències de l’Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Dependents de la Comunitat Valenciana. “És a dir, això suposa que estem parlant de més d’11.000 persones afectades”, segons va denunciar Torres. “Si fins ara aquests centres privats o concertats també podien esquivar el retard en els pagaments de la Generalitat amb el que cobraven a compte a través de les pensions de les persones majors, a partir del pròxim 1 de gener tindran greus dificultats i problemes de tresoreria perquè els afectarà directament aquesta mesura”, va insistir.

Representats d’aquestes entitats també es reuniran amb el síndic del PSPV i altres representants del grup socialista dijous, “ja que aquesta mesura suposarà un ofec per a més de 1.300 residències”.

Per la seua banda, el portaveu parlamentari del PP, Jorge Bellver, va ser l’encarregat de contestar al seu homòleg socialista, a qui va recordar que el pressupost de Benestar Social “creix un 19% el 2015”. Per Bellver l’increment de la despesa social “ha col·lapsat les crítiques socialistes” i per això “recorren al tarot polític absurd, a les premonicions sense sentit, perquè l’aposta ferma del govern d’Alberto Fabra per la conselleria de Benestar Social els ha descol·locat”.

“Rebran els mateixos serveis”

Jorge Bellver va assegurar que el Consell “garanteix l’adequat finançament dels centres i residències de majors, discapacitats i persones en situació de dependència”. “En cap cas els serveis que reben els usuaris es veuran afectats pel canvi de model de pagament, que s’ha hagut d’adaptar, per complir amb el copagament que va aprovar el govern socialista”, va afegir Bellver. “La nova taxa garanteix que els criteris de cobrament als usuaris siguen homogenis, mantenint el principi d’igualtat, progressivitat i equitat en tota la Comunitat. És a dir, pagarà més qui més tinga, i sempre garantirem que ningú quede fora del sistema per falta de recursos”, va afirmar el portaveu del PP.

València redueix a la meitat les ajudes a la teleassistència

La regidora del PSPV de l’Ajuntament de València Anaïs Menguzzato ha denunciat que el Partit Popular “ha abandonat els majors”, ja que “ha reduït a la meitat les ajudes de teleassistència entre els anys 2011 i 2013”, segons les dades de l’anuari estadístic municipal. En un comunicat, la regidora socialista va explicar ahir que en aquest període les sol·licituds concedides per servei d’ajuda a domicili, teleassistència i el programa Menjar a casa han passat de 1.623 el 2011 a 935 el 2013, la qual cosa “suposa una reducció del 42,39%”.

Pel que fa a les persones ateses, Menguzzato va remarcar que el panorama és igual de preocupant perquè “mentre el 2011 es van atendre a 8.884 persones, el 2013 aquest nombre s’ha reduït a 8.712, quan tots els indicadors adverteixen que més ciutadans es troben en situació d’emergència”. En la seua opinió, “aquesta reducció respon a una decisió política que és un terrible error perquè serveis com el de la teleassistència connecten els majors amb un professional en situacions d’emergència”.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT