País Valencià 09/12/2014

El PSPV sol·licita 11 anys de presó per al vicealcalde de València per la seua relació amb el 'cas Nóos'

Els regidors socialistes acusen al número dos de l'Ajuntament de València dels delictes de prevaricació, tràfic d'influències, malversació i frau a l'administració

Efe
3 min

ValènciaEl grup socialista de l'Ajuntament de València, personat com a acusació popular en el 'cas Nóos', demana 11 anys de presó i 30 d'inhabilitació per a càrrec públic per al vicealcalde de València, Alfonso Grau), imputat en aquesta causa.

El portaveu municipal del PSPV a València, Joan Calabuig, ha comparegut aquest dimarts en roda de premsa per fer públic l'escrit d'acusació presentat per la seua formació, en el qual demanen 8 anys de presó i 20 d'inhabilitació per a Grau pels suposats delictes de prevaricació, tràfic d'influències i malversació de cabals públics. i tres anys més de presó i altres deu més d'inhabilitació per a càrrec públic per un presumpte delicte de frau contra l'administració.

D'altra banda, els socialistes demanen per a Iñaki Urdangarin i el seu soci Diego Torres, responsables de l'Instituto Nóos, 11 anys de presó per a cadascun i reclamen una responsabilitat solidària per a tots dos i Grau d'1,5 milions d'euros, pels diners amb els quals es va contractar la celebració de les jornades 'Valencia Summit'.

Les parts acusadores han presentat hui els seus escrits d'acusació amb els seus imputats, delictes i penes que els demanen i després el jutge, José Castro, ha de dictar un acte d'obertura de judici oral en el qual determinarà qui seurà al banc dels acusats per aquesta causa centrada en el desviament de fons públics a l'Instituto Nóos.

L'advocada del grup municipal socialista en aquesta causa, Sandra Gómez, ha explicat que el delicte de prevaricació es concreta en el fet de signar un conveni de col·laboració per "eludir els principis de lliure concurrència, igualtat, publicitat i preu cert i just" en comptes d'un contracte per la prestació d'un servei amb l'Instituto Nóos. Amb açò "s'obvien" informes econòmics sobre si el preu era adequat i sobre si era d'interès públic, i s'evita el concurs per realitzar el servei.

Gómez ha considerat que la malversació "és evident" perquè "tots els diners que es van donar a l'Instituto Nóos per part de Cacsa –Ciutat de les Arts i les Ciències S.A.– i la Fundación Valencia Turismo provenia de les arques públiques valencianes, autonòmiques o locals".

"No és solament que es donara sense fer un control sinó que a més, i el més greu, no es va fiscalitzar ni va controlar la seua despesa; es va donar a fons perdut, la qual cosa en cap cas permet la Llei General Pressupostària ni la Llei de Contractes del Sector Públic", ha afegit.

També ha argumentat el delicte de tràfic d'influències en què Urdangarin va influir en les administracions públiques "aprofitant la seua condició de gendre" del Rei, mentre que Grau, com vicealcalde, "va influir en la voluntat dels patrons perquè aprovaren un esdeveniment sense quasi donar explicacions".

A més, ha assegurat que hi ha delicte de frau a l'administració perquè "existeix una concertació entre els socis de l'Instituto Nóos, l'alcaldessa de València, Rita Barberá, i l'expresident de la Generalitat Francisco Camps, perquè se'ls done un contracte eludint un procés administratiu", i ha incidit que l'acord és verbal, alguna cosa que prohibeix la Llei de Contractes del Sector Públic.

En la seua opinió, "no va ser casualitat" que triaren la Ciutat de les Arts i les Ciències i la Fundación Valencia Turismo, ja que "malgrat ser públiques, no tenien cap tipus de fiscalització" i "podien portar una activitat més opaca i donar als socis de Nóos tot el que sol·licitaren sense que ningú ho controlara".

Barberá i Camps podrien declarar com a testimonis

El portaveu socialista a l'Ajuntament, Joan Calabuig, ha dit "trobar a faltar" en el procés la imputació de persones "de més elevat nivell i responsabilitat política" com l'alcaldessa de València, Rita Barberá, i l'expresident de la Generalitat Francisco Camps.

Joan Calabuig veu "lògic" que tal com està el procés Grau dimitisca i ha afegit que per casos com Nóos, Emarsa o Fira València, "units a la situació social i econòmica de la ciutat", Rita Barberá "no hauria ni de concloure el seu mandat".

D'altra banda, el PSPV ha demanat citar com a testimonis quan s'òbriga el judici oral del 'cas Nóos' a l'alcaldessa de València, Rita Barberá, l'expresident de la Generalitat, Francisco Camps; i a l'eurodiputat del PP, Esteban González Pons, com a president de la Societat Gestora per a la Imatge Estratègica i Promocional de la Comunitat en el moment de la signatura del convenis entre la Generalitat Valenciana i l'Instituto Nóos.

Així consta en l'escrit de l'acusació presentat per la representació legal de la formació socialista, personada com a acusació popular, al jutge instructor de la causa centrada en el suposat desviament de fons públics a l'Instituto Nóos, presidit per Iñaki Urdangarin i Diego Torres.

stats