País Valencià 19/09/2017

El govern valencià equipara la violència masclista amb la terrorista

Igualtat destinarà 12 milions d'euros a l'aplicació del Pacte Valencià contra la Violència Masclista

Ara
3 min
Els representants institucionals i socials que han signat el pacte.

ValènciaEl primer Pacte Valencià contra la Violència Masclista ha aconseguit el suport de 63 entitats entre les quals hi ha el govern valencià, les universitats, entitats socials i cíviques, cossos de seguretat, partits polítics, agents econòmics i sindicals i associacions de periodistes, entre d'altres.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que amb la signatura de l'acord es pretén assolir "unitat d'acció, recursos suficients i sinergies per aconseguir una societat més lliure, igualitària, diversa i segura per a les dones".

Per la seva banda, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha reivindicat un acord que, segons ha afirmat, recull la feina històrica de l'activisme. "Les dones venim d'un silenci antic i molt llarg, però un silenci contra el qual moltes dones valentes han alçat la veu", ha assegurat Oltra.

En el mateix sentit, el cap del Consell ha recordat que la violència de gènere "ens interpel·la a totes i a tots", al temps que ha fet una crida a "donar una resposta col·lectiva a un problema col·lectiu". "No es tracta d'un fet inevitable, no és un accident i, sobretot, no té res a veure amb l'amor", ha assenyalat Puig.

Equiparació a la violència terrorista

Oltra ha subratllat algunes de les mesures previstes, com l'equiparació de les ajudes a les dones víctimes de la violència de gènere amb les de les víctimes del terrorisme. També ha exposat els objectius d'ampliar la xarxa de centres Dona a totes les ciutats de més de 100.000 habitants i a les poblacions rurals, l'elaboració d'un protocol d'intervenció reeducativa per a maltractadors condemnats, la formació del personal docent en violència de gènere i l'elaboració d'un protocol per a dones víctimes amb diversitat funcional o amb conductes addictives.

En el camp cultural, la vicepresidenta ha declarat la importància de reequilibrar la presència de les dones i visibilitzar-les com a subjectes creadors. "El que no es veu, no existeix", i el que no s'anomena, tampoc no existeix", ha reconegut.

En aquest sentit, també ha esmentat alguns dels compromisos que afecten a la nova radiotelevisió pública, À Punt, com el de crear una guia d'estil que inclogui la perspectiva de gènere o un pla d'usos del temps.

El pacte està estructurat en cinc eixos, que es subdivideixen en 21 objectius amb un total de 293 mesures. Els cinc eixos són garantir una societat segura i lliure de violència masclista, feminitzar la societat, coordinar el treball en xarxa per a l'atenció a les dones i fills de víctimes, socialitzar el problema i trencar els murs que invisibilitzen la violència i garantir una dotació pressupostària estable per dur a terme els objectius.

El pressupost augmentarà en 12 milions d'euros

La també consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha informat que la partida per a aquest àmbit augmentarà en 12 milions d'euros en el pròxim pressupost de la conselleria, una partida a la qual se sumaran les dotacions que cada departament destini al compliment de les mesures que són de la seva competència. "És un pacte transversal", ha assegurat la vicepresidenta, que, a més, ha apuntat que "serà públic, estarà viu i tindrà un seguiment" monitoritzat per una comissió mixta de societat civil i governs i sotmès a l'avaluació de les universitats.

Al web www.sumatalpacte.com/ estarà disponible el document de treball que marca els objectius del pacte, així com el manifest signat pels implicats i al qual s'invita al conjunt de la societat a sumar-se.

Un conflicte social i no domèstic

Oltra ha explicat que "el pacte naix amb l'objectiu primordial de reconèixer el maltractament contra les dones com un conflicte social i no com un conflicte domèstic, com un conflicte no casual, que no és espontani" ja que "és la conseqüència extrema d'unes relacions de desigualtat i dominació". "Si tenim clares les causes, serà més fàcil treballar conjuntament per eliminar-les", ha remarcat.

Respecte al contingut, la vicepresidenta i portaveu ha destacat les propostes de l'informe sobre l'atenció i protecció a les víctimes del Síndic de Greuges i les de la subcomissió de les Corts per a l'erradicació de la violència de gènere, així com la participació d'associacions com les de dones supervivents.

Acabar amb l'escletxa salarial

Per la seva banda, Ximo Puig ha remarcat que el document tracta d'abordar totes les cares de la desigualtat, com és el cas de l'econòmica, i ha emfatitzat la importància d'acabar amb l'escletxa salarial. "Ja està bé d'una igualtat que només ho és sobre el paper, ja és hora de treballar, cuidar i cobrar igual", ha remarcat.

Així mateix, el president ha destacat la necessitat d'educar en igualtat per acabar amb el masclisme. "El masclisme reapareix entre els més joves i ens fa endarrerir com a societat a rols passats als quals no hem de tornar", s'ha lamentat.

stats