El País Valencià és l'única autonomia on s'ha reduït l’atur a l’octubre

Els sindicats alerten de l'alta temporalitat i els empresaris de l'alentiment de l'economia

El País Valencià ha sigut l'única comunitat de l'Estat on a l'octubre ha baixat l'atur. En concret, hi ha 542 desocupats menys, una xifra que suposa una disminució del 0,15%. Això situa el nombre de persones sense feina en  364.314. Per contra, els territoris on més va  augmentar van ser Andalusia, amb un increment de 23.359 desocupats, i Catalunya, amb 14.644. A Espanya s'han comptabilitzat 97.948 aturats més que al setembre, amb un increment del 3,18%, el creixement més elevat en un mes d'octubre des del 2012, però 77.044 aturats menys que ara fa un any, cosa que significa un descens del 2,37%.

Segons dades del ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, a l’octubre l'atur ha baixat a la província de València en 2.402 persones respecte al setembre (1,33%), i a la de Castelló en 209 (0,53%), mentre que ha augmentat a la província d’Alacant en 2.069 persones (1,42%) per l'impacte del sector turístic. Durant l'últim any, l’atur al País Valencià ha disminuït en 7.779 ciutadans, un descens del 2,09%.

Impacte del final de la temporada d'estiu

El secretari d'Ocupació valencià, Enric Nomdedéu, s'ha felicitat per unes dades "moderadament positives, que milloren la situació en la pràctica totalitat dels sectors". Nomdedéu ha subratllat la bona evolució de la construcció (-2,56%) i de l'agricultura (-2,22%), aquesta última concentrada, segons el director de Labora, "en bona mesura a la comarca de la Ribera Alta i fruit de l'activació de la campanya de recollida de la taronja".

El responsable d'Ocupació ha lamentat que les dades, en el cas de les comarques d'Alacant, hagin sigut negatives (+1,43%), impulsades pel pitjor comportament del sector serveis a les comarques de la Marina Alta i Baixa i l'Alacantí, "on es va esgotant l'impuls de la campanya d'estiu".

"També cal apuntar que, una vegada més, les dades presenten un biaix de gènere important, i la reducció de l'atur és més intensa en els homes que en les dones, i també els joves han presentat una evolució lleugerament negativa, probablement fruit de les persones que van acabant els estudis al setembre i s'incorporen ara al mercat Laboral", ha afegit.

Temporalitat del 89%

El sindicat CCOO ha valorat positivament les dades perquè "es produeixen en un mes típic de pujada d'atur en el sector serveis, al final de la campanya d'estiu. De fet, de les 364.314 persones en atur registrades al País Valencià, 252.907 pertanyen al sector serveis, és a dir, un 69,4%. Per tant, seguim amb un mercat laboral cíclic marcat per l'estacionalitat".

El sindicat també ha destacat que un altre punt feble de l'economia valenciana continua sent la temporalitat, perquè de tots els contractes del mes d'octubre, 196.868 són temporals i tan sols 26.550 són indefinits. "Tenim quasi el 89% de contractació temporal i aquesta situació dificulta el desenvolupament dels projectes de vida per la falta d'estabilitat i els baixos sous”, ha denunciat Ana García, secretària d'Ocupació i Formació de CCOO al País Valencià.

García ha destacat que les dones "són les més perjudicades per l'atur, perquè aconsegueixen quasi el 60% de la desocupació (146.206 aturats homes respecte a 218.108 dones). La reducció d'homes a l'octubre és del 0,24% respecte al 0,09% de les dones".

"S'accelera l'alentiment de l'economia"

La Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) ha fet una valoració "positiva però prudent" de les dades, perquè la valenciana és "l'única comunitat autònoma on l'atur ha baixat aquest mes d'octubre". Amb tot, alerta que "l'evolució de les dades de l'atur evidencia que l'alentiment de l'economia s'està accelerant i que la baixada de l'atur s'està produint a taxes més reduïdes".

El + vist

El + comentat