País Valencià 24/10/2012

El PP de Fabra reprova un acord del Parlament per garantir l'ensenyament del català al País Valencià

El populars consideren que l'acord "menysprea" l'estatut valencià pel que fa a la denominació de la llengua i el territori

Acn
2 min

ValènciaLa majoria absoluta del PP a les Corts Valencianes ha aprovat aquest dimecres en solitari la proposició no de llei sobre el rebuig a l'acord del Parlament de Catalunya –proposat per Solidaritat– en què es demanava garantir l'ensenyament en català al País Valencià. El populars consideren que es tracta d'una "ingerència institucional" que "menysprea" l'estatut valencià pel que fa la denominació de la llengua i del territori. El portaveu parlamentari del PP, Jorge Bellver, ha dit durant la seva intervenció que "el que es parla i s'ensenya a la Comunitat Valenciana és el valencià", tot remarcant que la "Comunitat Valenciana" no és "una província catalana".

El debat sobre el nom de la llengua i el territori ha tornat a les Corts Valencianes amb la proposició no de llei impulsada pel PP. Els populars han aprovat en solitari la iniciativa, amb els vots en contra de Compromís i Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), que consideren que la proposta és un desviament de l'atenció en relació als problemes reals dels valencians i que fomenta la fragmentació. Eixe ha estat l'argument que ha esgrimit el diputat socialista Francesc Signes, qui ha acusat el PP de no voler debatre dels vertaders problemes, com "l'atur, la discriminació pressupostària o la sanitat". El PSPV ha decidit no votar la proposició.

Des de Compromís, el seu portaveu Enric Morera, ha acusat el PP de fer "el ridícul institucional" introduint de nou problemes ja superats, com el nom de la llengua, i atiant la divisió entre els valencians. EUPV, de la seva banda, ha demanat introduir una esmena per la qual es digués que "'valencià' és la denominació que històricament el poble valencià ha donat a la llengua catalana". La diputada Marina Albiol ha denunciat que els populars tan sols defensen la llengua quan es tracta d'atacar Catalunya.

En la intervenció de defensa de la proposició, el portaveu del PP, Jorge Bellver, ha dit que la proposta reflecteix "el cúmul d'il·legalitats, barbaritats, ingerències i arbitrarietats que es diuen en només les 30 paraules de la resolució". Bellver ha denunciat "el menyspreu al nostre Estatut d'Autonomia i l'absència total de lleialtat institucional del Parlament català".

stats