País Valencià 20/05/2019

La Plataforma per la Llengua demana als partits valencians que implantin el requisit lingüístic als ajuntaments

L'entitat reclama que es comprometin a promoure la llengua en la pròxima legislatura

Ara
2 min
Accés a l'entorn del Mercat Central de València, amb senyals retolades únicament en valencià.

ValènciaLa Plataforma per la Llengua al País Valencià ha presentat 19 propostes per a la promoció de l’ús del valencià als partits polítics que concorren a les pròximes eleccions municipals del 26 de maig a Alacant, Castelló, Elx i València. Entre les mesures destaca l'exigència d'implantar el requisit lingüístic perquè tot el personal que depèn de l'administració local o de qualsevol servei externalitzat tingui "capacitat real d’atendre el ciutadà en les dues llengües oficials". En aquest sentit, la plataforma demana que en les clàusules de contractació de qualsevol servei externalitzat estigui present el valencià, i que s’utilitzi en accions judicials en què participin els ajuntaments. A més, sol·licita que s'habilitin cursos de formació per als funcionaris que no dominin la llengua.

Pel que fa als serveis, l'associació considera clau que tots els ajuntament comptin amb un pla lingüístic propi i una oficina de promoció lingüística que siguin "obertes a la ciutadania, que afecten tota l’acció de govern, i siguin difusores dels drets lingüístics". Al voltant dels mitjans de comunicació públics locals, des de la plataforma es demana augmentar la presència del valencià, contractar subscripcions i adjudicar subvencions a mitjans amb presència del valencià.

Sobre toponímia, l’entitat demana fer oficials les formes valencianes modernes en el cas que no ho siguin ja, així com que tota la retolació de senyals i indicacions de trànsit utilitzin, com a mínim, el valencià. També es recomana estudiar agermanaments amb altres ciutats de la mateixa àrea lingüística. De la mateixa manera, l'associació demana que la programació cultural municipal tingui un mínim del 50% en valencià, i que es comprin obres en valencià per a biblioteques i centres socials.

La Plataforma per la Llengua també proposa crear unitats d’assistència social per a ciutadans migrants, i que així puguin aprendre la llengua pròpia, a més de conèixer "la importància de l’escolarització en valencià per als seus infants i adolescents". Finalment, l’entitat reclama incentivar amb ajudes econòmiques les empreses que utilitzin el valencià en la retolació i en l’etiquetatge dels seus productes, i l'adquisició de productes disponibles en valencià.

Crida a la mobilització el 26 de maig

"Des dels municipis hi ha molta faena a fer en favor de la llengua. En estes eleccions ens juguem que el camí votat a l'abril de recuperació de la llengua siga un camí pla o un camí pedregós”, ha defensat Manuel Carceller, portaveu de la Plataforma per la Llengua al País Valencià. “Cal recordar que els últims 4 anys, el PP ha utilitzat l'única gran administració que controlava, la Diputació d'Alacant, per atacar cada avanç del govern del Botànic. En estes eleccions podem llevar-li a la dreta antivalenciana el poder d'atacar la llengua: ens hem de mobilitzar i votar les opcions que s'han compromès amb el valencià", ha afegit.

stats