País Valencià 15/06/2016

Plataforma per la Llengua demana la nul·litat d'una oposició a Godella per negar el dret a fer l'examen en valencià

Un dels opositors ha presentat un recurs perquè no va poder realitzar l'examen en valencià i pel tractament rebut del president del tribunal

Acn
2 min
El delegat de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller (esquerra), i el membre de l'executiva Francesc Marco, moments abans de la presentació de l'InformeCAT a València.

ValènciaLa Plataforma per la Llengua ha demanat que es consideri nul el procés d'oposició a auxiliar administratiu convocat per l'Ajuntament de Godella, a l'Horta Nord, al País Valencià, després de tenir coneixement a través dels mitjans de comunicació que un dels opositors ha presentat una denúncia per no poder haver fet l'examen en valencià i pel tractament que va rebre per part del president del tribunal de l'oposició.

Segons la informació que publiquen avui alguns mitjans, quan el candidat va demanar una versió de l'examen en valencià, el president del tribunal va comunicar-li que l'exercici no el tenien en valencià i que per tant o "ho feia en castellà o havia de marxar". L'Ajuntament de Godella ha lamentat profundament els fets, succeïts el passat dissabte, i ha informat que sol·licitarà un informe jurídic per dilucidar si hi ha motius jurídics per procedir a l'anul·lació de la prova.

Al respecte, el portaveu de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller, ha valorat positivament la reacció del consistori però ha denunciat que no garantir el dret de fer l'examen en valencià pot violar el principi d'igualtat en l'accés a la funció pública i demana a l'Ajuntament de Godella que declari nul·la la prova.

La plataforma recorda que l'Estatut valencià remarca que el valencià és idioma oficial al País Valencià, per tant, tots els ciutadans tenen el dret d'usar-lo, fet que en aquest cas es va negar a tots als aspirants d'aquesta prova. A més, Carceller ha denunciat l'actitud irrespectuosa del president del tribunal d'aquesta prova com a "impròpia d'un càrrec administratiu, contrària a la llengua pròpia i a la igualtat de drets en l'ús de les dues llengües oficials". Al respecte, demana a l'alcaldessa de Godella que amoneste el president del tribunal per la seua actitud.

L'entitat recorda que el dret d'examinar-se en la llengua pròpia diferent del castellà i d'obtenir els qüestionaris en aquesta llengua ja va ser reconegut l'any 2010. Aleshores, el Tribunal Superior de Justícia de Galícia va avalar una sentència del 2008 del Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de la Corunya que reconeixia a un ciutadà el dret de fer la prova per accedir al permís de conduir de tipus A en gallec "amb normalitat i sense cap discriminació" i, per tant, de disposar d’un qüestionari en aquesta llengua.

stats