Puig i Oltra defensen la bona gestió i l'honradesa de l'actual govern valencià en el seu primer aniversari

El president i la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana reivindiquen que en un any el seu govern ha millorat sensiblement la vida dels ciutadans

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha reivindicat avui, amb motiu del primer aniversari del seu govern, que el seu és un executiu de canvi, que ha millorat "sensiblement" la vida dels valencians i que es caracteritza per ser transparent i honrat, i estar cohesionat.

Puig s'ha pronunciat així durant una compareixença conjunta amb la vicepresidenta Mónica Oltra, en la qual tots dos han analitzat els "366 dies de canvi" al País Valencià amb l'executiu format pel PSPV-PSOE i Compromís, que compta amb el suport parlamentari de Podem.

El president ha assegurat que el seu govern ha posat ordre en les "mines" deixades pel PP i ha assegurat que no tenen "gens de satisfacció", perquè l'objectiu és millorar sempre "tots els engranatges". També ha avançat que potser hagi d'enfortir-se la "molt raquítica arquitectura institucional" de la Generalitat per guanyar fortalesa.

Sobre la possible entrada de Podem en l'executiu, Oltra ha recordat que si aquest partit no en forma part és perquè "no ha volgut", i ha assegurat que no existeix "cap obstacle" perquè Podem quan ho decideixi pugui entrar al govern, encara que tampoc exerciran sobre ells cap "pressió".

En el capítol de l'autocrítica, el president ha admès que potser un "error" ha estat no haver tingut en compte la "profunditat" de tot el "camp de mines" deixat pel PP, com els forats econòmics a Fira València, la Ciutat de la Llum, Ciegsa o l'IVAM.

Puig ha reconegut que potser cal millorar coses en la gestió però ha advertit que els resultats de les eleccions generals "no provocaran cap canvi" en el seu executiu, però les aprofitaran per "millorar". Els canvis al govern valencià es faran "de manera global i quan toqui abordar-los", ha assegurat Oltra, qui ha recordat que ja hi ha hagut canvis de directors generals.

Tant Puig com Oltra han insistit en la cohesió del govern del PSPV-PSOE i Compromís, que segons el president és "exponencialment superior" al de l'anterior Consell del PP, i ha evidenciat que " el mestissatge funciona" i és "una bona idea" a exportar, perquè ha allunyat la visió de "dos governs".

Puig ha recordat que al principi "ningú donava un duro" per la cohesió de l'actual govern valencià, però ha superat ja dues eleccions generals i ha demostrat que l'interès general està per sobre del partidista, mentre que hi ha " molt bona relació" i "sintonia" entre els seus integrants, començant per ell i la vicepresidenta.

Oltra ha confessat que en aquests moments signaria per seguir en un govern plural, i no en un format solament pel seu partit, perquè això dóna riquesa, amplitud de camp, "lleva sectarismes i dogmatismes" i "allunya temptacions" de confondre partit i institució, de manera que és " una fórmula d'èxit, és tecnologia política punta".

També han valorat la "lleialtat" de Podem en el seu suport parlamentari, i segons ha assegurat Puig aviat hi haurà una reunió per a la revisió del Pacte del Botànic sobre governabilitat, en la qual podran parlar "de tot".

Respecte als èxits aconseguits aquest any, Puig ha admès que "possiblement no són fites revolucionàries", però han aconseguit millorar la vida de la gent, i ha reivindicat que s'ha demostrat que el País Valencià "ja no és el focus d'atracció" per a la corrupció o les males pràctiques, sinó per a una "governança del segle XXI".

El president de la Generalitat ha insistit que la prioritat del seu govern ha estat "rescatar les persones" i retornar-los drets.

Més continguts de