Publicitat
Publicitat

Rita Barberá es nega a comparèixer en les Corts Valencianes per donar explicacions sobe el cas Taula

L'actual senadora justifica per escrit la seva absència dient que la citació no s'ajusta a la norma

L'exalcaldessa de València i actual senadora del PP, Rita Barberá, ha formalitzat la seva renúncia a comparèixer avui davant la Comissió de Coordinació de les Corts Valencianes, a la qual havia estat convocada per explicar la seva presumpta relació amb el suposat cas de blanqueig de capitals que esquitxa el grup municipal del PP de València.

Tal com havia fe entendre en la seva roda de premsa del passat dijous, Barberá ha presentat un escrit davant les Corts Valencianes en què justifica la seva absència dient que "resulta evident que la finalitat de la sol·licitud" de la seva compareixença, "una investigació judicial que es troba baix secret sumarial", és aliena a l'activitat de l'exalcaldessa en el Senat.

Barberá justifica que comparèixer a les Corts per donar compte de la seva activitat com a senadora és "l'únic supòsit previst" legalment perquè la citada comissió parlamentària requereixi la seva presència; una compareixença que havia estat sol·licitada per Podem i que la qual avui se sumarà una altra petició de Compromís.

La sol·licitud que li va arribar a Barberá el passat dia 23 no expressa, segons al·lega la senadora territorial i exdiputada autonòmica, la normativa en què es basa el requeriment o sol·licitud de compareixença davant aquesta comissió "ni se cenyeix als usos i costums parlamentaris de les Corts".

Segons l'escrit que ha remès al president de les Corts, l'actual senadora del PP argumenta que la petició "no és congruent" amb l'establert en la llei de designació de senadors, que segons destaca Barberá esmenta entre altres coses, en el seu article 16, que les compareixences serviran per " informar sobre temes relacionats amb la seva activitat parlamentària d'interès per a la Comunitat".

" L'objecte d'una comissió parlamentària no hauria d'excedir de l'àmbit competencial que li correspon i, en el cas que ens ocupa, de les facultats que la llei de senadors en representació de la Comunitat atorga a les mateixes", assenyala Barberá, qui ha considera que no ha de donar explicacions sobre un cas que està sota secret de sumari perquè no afecta a la seva condició de senadora.

Per tot l'exposat, "i amb tot el respecte que professo a les Corts, primera institució de la nostra Comunitat, a la qual he tingut l'orgull de pertànyer des de la seva primera legislatura", afegeix Barberá en l'escrit, manifesta al president de la cambra el seu " dret a no comparèixer" davant la comissió "per a finalitats diferents als previstos legal i reglamentàriament".

Així mateix, expressa la seva "disposició total a fer-ho sempre que la petició s'atingui a la norma i no a altres raons".

Possibles mesures contra Barberá

Davant la incompareixença de Rita Barberá, les Corts Valencianes esperaran a l'informe que s'encarregarà als serveis jurídics de la cambra a bans de prendre qualsevol tipus de mesura contra la senadora territorial del PP. Així ho han avançat avui als mitjans el president de les Corts, Enric Morera, i el diputat socialista Alfred Boix, president de la comissió de Coordinació a la qual havia d'haver acudit aquest matí l'exalcaldessa de València.

Tots dos s'han reunit d'urgència pocs minuts abans de l'inici de la reunió de la comissió per valorar l'escrit, datat divendres passat però presentat aquest matí davant el registre de les Corts.

Tant per a Morera com per a Boix, l'actitud de Barberá, plasmada en aquest escrit, és " una falta de respecte" i els motius als quals al·ludeix per no acudir a la comissió manquen de "força i fonament".

Boix ha demanat a Morera que s'encarregui un informe jurídic per conèixer si l'escrit de la senadora territorial és suficient per no assistir a la comissió, la compareixença de la qual va ser aprovada per la junta de portaveus davant una iniciativa parlamentària del grup de Podem. "Esperarem a l'informe jurídic per prendre qualsevol tipus de mesura", ha assenyalat Boix.

Morera ha insistit que la llei no permet revocar el nomenament d'un senador en representació del País Valencià, tot i que per al president de les Corts, "és una llàstima" que Barberá, exdiputada autonòmica i a qui ha qualificat d'"una persona amb àmplia trajectòria parlamentària", no s'expliqui "en un moment en el qual la transparència és important"

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT