El govern valencià reclama un transvasament urgent del Tajo al Segura i l'activació dels pous de sequera

El Consell pretén impulsar un pla de reutilització d'aigües regenerades

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha reclamat avui a la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, l'adopció de mesures urgents i accions estructurals per fer front a la "greu" sequera que pateix el territori valencià i la situació "extrema" del camp.

Puig ha defensat que aquestes accions passen per la posada en marxa d'un pla extraordinari que inclogui un transvasament urgent des del Tajo i de tots els recursos de la conca del Segura, sobretot, dels pous de sequera. "En una situació de crisi hem de donar una solució com més contundent millor", ha dit el president.

Reutilització i dessalinització

El cap del Consell també ha reivindicat la necessitat d'incrementar els recursos disponibles a través de la posada en marxa d'un pla de reutilització d'aigües regenerades que permeti que sigui la Generalitat Valenciana qui atorgui les concessions d'aigües regenerades i qui gestioni tota la capacitat de les dessalinitzadores. Aquest acord també hauria d'incloure la construcció d'embassaments de cua, un pla per reduir la salinització i la moratòria en les tarifes de l'aigua del transvasament Tajo-Segura que el govern espanyol va aprovar al juny.

"Li hem plantejat a la ministra una sèrie de qüestions derivades de la preocupació enorme per la situació d'extrema sequera sobretot a la província d'Alacant", ha dit Puig. I ha afegit: "El nostre plantejament té una posició conjuntural respecte a quines mesures de caràcter immediat es poden anar adoptant, i també estructural per garantir a mitjà i llarg termini la sostenibilitat d'un regadiu molt important, que genera molts recursos i molts llocs de treball i que està en perill".

El govern autonòmic també ha reclamat que el Pla Nacional de l'Aigua incorpori la veu dels regants valencians, especialment els de les zones més afectades per la sequera, com les comarques del Baix Segura i el Vinalopó.

Més continguts de

El + vist

El + comentat