El Suprem confirma les condemnes de Fitur, la segona peça valenciana del cas Gürtel

La sentència manté les penes d'entre 3 i 13 anys per als líders de la trama corrupta

La sala segona del Tribunal Suprem ha confirmat íntegrament la sentència del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) que va condemnar a penes d'entre tres i 13 anys de presó a 11 acusats d'arreglar contractes entre la Generalitat Valenciana i la trama Gürtel per a la presència de l'administració a la fira de turisme Fitur en les cinc edicions que es van celebrar entre els anys 2005 al 2009. Entre les condemnes destaquen els 13 anys i tres mesos de presó per a Pablo Crespo, número dos de la xarxa corrupta; els 13 anys per a Francisco Correa, líder de la Gürtel; i els 12 anys i tres mesos per a Álvaro Pérez, responsable d'Orange Market, la branca valenciana de la trama. El tribunal també ha confirmat els nou anys de presó imposats a l'exconsellera valenciana de Turisme, Milagrosa Martínez, que va poder evitar l'ingrés en presó amb el pagament d'una fiança de 15.000 euros.

El Suprem confirma així que Francisco Correa, Álvaro Pérez i Pablo Crespo van cometre delictes de malversació de cabals públics, suborn actiu, tràfic d'influències i associació il·lícita; als quals se suma el de falsedat documental en el cas de Crespo. L'exconsellera Milagrosa Martínez va cometre, segons la sentència, delictes de malversació de cabals públics, suborn passiu i prevaricació administrativa.

A més d'aquests acusats, també han estat condemnats: Isaac Vidal, funcionari de l'Agència Valenciana de Turisme amb una pena de set anys de presó; Rafael Betoret, excap de gabinet de la consellera, i Isabel Jordán, exadministradora d'algunes societats de la Gürtel, a sis anys de presó; Cándido Herrero, exempleat d'Orange Market, a quatre anys i quatre mesos; Jorge Guarro, excap de promoció de l'Agència Valenciana de Turisme, a quatre anys; i Mónica Magariños, exempleada d'Orange Market, i Ana Grau, excoordinadora de Fires de l'Agència Valenciana de Turisme, a tres anys.

Multes de 3,9 milions a Correa, Crespo i Pérez

La resolució fixa que Correa, Crespo i Pérez hauran d'abonar 3,9 milions d'euros cadascun pel delicte de tràfic d'influències. A més, la sentència confirmada estableix que els tres empresaris, així com Isabel Jordán, Milagrosa Martínez, Betoret, Vidal i Guarro, indemnitzin de forma solidària a la Generalitat Valenciana amb la quantitat de 271.636 euros, amb responsabilitat solidària parcial també de Mónica Magariños i Cándido Herrero.

Els fets provats de la sentència del TSJPV, dictada el 8 de febrer deL 2017, relaten les irregularitats comeses per directius i empleats d'empreses de la trama Gürtel, i per la consellera de Turisme, i tècnics, polítics i funcionaris d'aquest departament per adjudicar els contractes per a la presència de l'administració valenciana a Fitur entre els anys 2005 i 2009.

Presó per a Correa, Crespo, el Bigotes i una exconsellera del PP de Camps per la trama Gürtel al País Valencià