País Valencià 26/07/2013

El TSJ valencià decidirà al setembre si és competent per investigar Camps i Barberá pel cas Nóos

El mes d'agost, inhàbil judicialment, retardarà la decisió de l'alt tribunal valencià, almenys, al dia 1 de setembre

Europa Press
2 min

ValènciaLa sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià es pronunciarà a partir de setembre sobre la qüestió de competència per investigar els presumptes delictes atribuïts a l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps i a l'alcaldessa de València, Rita Barberá, en el marc de la instrucció del cas Nóos, segons han explicat a Europa Press fonts jurídiques.

Aquest divendres el tribunal valencià ha facilitat un extracte d'una diligència dictada pel secretari de la sala, en la qual s'indica al ministeri fiscal i a la resta de les parts del procés que tenen dos dies hàbils per conèixer l'exposició raonada que va ser remesa pel jutge de Palma José Castro, i en la qual s'al·ludia a presumptes delictes continuats de malversació, prevaricació, frau a l'administració i falsedat en document oficial per la suposada participació de tots dos en les negociacions prèvies a la signatura del conveni de la cimera Valencia Summit.

Aquests dos dies hàbils són els propers dilluns i dimarts, encara que el termini legal establert finalitzaria, en realitat, a les 15 hores del dimecres dia 31. Segons recull la regla segona de l'article 759 de la llei d'enjudiciament criminal, després d'escoltar durant aquests dos dies les parts, el tribunal resoldrà dins del tercer dia el que estimi procedent.

Així, i si no existeixen al·legacions fonamentades, el tribunal hauria de pronunciar-se sobre la competència dijous. No obstant això, aquest dia ja és 1 d'agost, un mes inhàbil en matèria penal, excepte en casos de causes amb reu o d'urgència, preceptes que no s'aplicarien a aquest procediment.

Això vol dir que el pronunciament del TSJ valencià sobre la competència serà a partir del mes de setembre. No obstant això, no es pot concretar un dia perquè tot dependrà de les al·legacions que formulin les parts a la interlocutòria del jutge Castro, és a dir, de si es limiten a dir "sí" o "no" o, per contra, presenten escrits amb diferents argumentacions.

L'alt tribunal valencià es pronunciarà quan pugui estudiar la posició tant de la Fiscalia com de la resta de parts o del magistrat Antonio Ferrer, que va ser designat ponent per estudiar l'escrit de Castro i elaborar una proposta.

Amb tots els escrits i les postures definides, la sala realitzarà una votació i decidirà si és competent per investigar els delictes atribuïts a Camps i a Barberá o si, per contra, no veu indicis i envien el procediment de nou a Palma. En el primer cas, es designaria un instructor per investigar els fets i seria eixe jutge qui hauria de decidir en últim cas si imputa o no els dos diputats autonòmics del Partit Popular.

El jutge de Palma José Castro va enviar el passat mes de maig la seva exposició raonada al TSJ valencià, en la qual apreciava indicis delictius sobre Camps i Barberá, en relació amb la seva participació en les negociacions prèvies a la signatura del conveni del Valencia Summit. Com que tots dos membres del PP són diputats, l'aforament impedia al jutge Castro continuar investigant-los i l'obligava a enviar la causa al tribunal valencià.

stats