País Valencià 30/05/2013

El Suprem condemna per tortures dos guàrdies civils destinats a València en el moment dels fets

L'alt tribunal confirma la culpabilitat dels dos agents i dóna validesa a la gravació que demostra com els acusats van pegar una pallissa a un detingut

Efe
2 min

MadridEl Tribunal Suprem ha considerat vàlida la prova presentada contra dos guàrdies civils per condemnar-los per torturar un carterista, prova que va consistir en l'enregistrament de les seves converses mentre cometien el delicte. L'enregistrament va ser autoritzat per un jutge que investigava un dels agents en relació amb un suposat tràfic de drogues, però el Suprem accepta la seva validesa per demostrar aquests altres fets seguint una doctrina ja establerta que ho permet.

Els condemnats, Carlos A. P. M. i Antonio C. G., van recórrer davant el Suprem la condemna per un delicte de tortures que establia penes d'un any de presó i vuit d'inhabilitació absoluta. Els fets provats van ocórrer el gener de 2008, quan els dos condemnats, destinats a la caserna de Tavernes Blanques (València), traslladaven un detingut com a presumpte autor d'una falta de furt comès al centre comercial Alcampo de la localitat d'Alboraia.

Els agents van optar per recórrer una carretera secundària, moment que van aprofitar per copejar el detingut amb la finalitat que els comuniqués la identitat de l'altra persona que, juntament amb ell, havia intervingut en la presumpta substracció d'una cartera a una dona.

Al vehicle, però, s'havia instal·lat, amb la corresponent autorització judicial, un sistema d'escolta que enregistrava tot el que els dos agents parlaven a l'interior del cotxe. Aquest seguiment estava fent-se en el marc d'una recerca d'un possible delicte de tràfic de drogues en el qual se sospitava que podia estar implicat Carlos A. P. M. Gràcies a aquesta altra operació es va aconseguir enregistrar la seqüència sencera de la pallissa a la víctima i els comentaris entre els dos torturadors.

En la seva sentència, el Tribunal Suprem confirma la condemna basant-se en la validesa de l'única prova de càrrec, "l'enregistrament de les converses mantingudes a l'interior del cotxe policial". "Sempre que s'acorda una intervenció telefònica es produeix una recollida de totes les converses mantingudes a través del telèfon intervingut", per la qual cosa l'enregistrament valia com a prova, ha assenyalat el Suprem per confirmar la condemna.

stats