País Valencià 06/07/2016

Un informe de la UCO acredita que el PP va finançar il·legalment les dues últimes campanyes de Rita Barberá

La presidenta del PP valencià considera que si la justícia imputa l'exalcaldessa de València hauria de deixar l'escó al Senat

Efe
4 min
Rita Barberá va voler mostrar tranquil·litat durant la seva compareixença pública.

ValènciaEls portaveus del PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans en les Corts Valencianes han afirmat avui que el PP de València va acudir a les eleccions "dopat" i "fent trampes" i han demanat la "dimissió fulminant" de l'exalcaldessa de València i actual senadora popular, Rita Barberá.

Els portaveus parlamentaris s'han pronunciat així després de fer-se públic un informe de la unitat central operativa (UCO) de la Guàrdia Civil que, segons avançava avui 'El Mundo', acredita el finançament irregular del PP de la ciutat de València en les últimes campanyes electorals de Barberá, de 2011 i 2015.

Per la seva banda, la portaveu parlamentària del PP, Isabel Bonig, ha assenyalat que s'ha de respectar la presumpció d'innocència i esperar els temps judicials, però ha considerat que si es produeix la imputació de Barberá hauria de dimitir i deixar el seu escó al Senat, ja que la posició adoptada pel PP és "absolutament per a tots".

L'informe, al qual ha tingut accés Efe, considera que hi ha un "delicte electoral continuat" en el PP de València, ja que existeix una "unitat de propòsit" que responia "a un pla prèviament concebut", s'executava principalment amb períodes electorals i d'una forma similar.

L'informe policial remès al jutjat de València que investiga el cas Imelsa apunta a una sèrie d'infraccions relacionades amb el finançament irregular del PP, algunes de les quals són constitutives de delictes electorals, relatius a les eleccions municipals de 2011 i 2015.

El document indica que els partits no poden acceptar que tercers assumeixin de forma efectiva el cost de les seves adquisicions de béns, obres o serveis, o qualsevol despesa que generi la seva activitat.

No obstant això, exposa la UCO, el grup municipal del PP de València va ser usat com a mitjà "per vetllar perquè tercers, empresaris o no", assumissin "de forma efectiva" el cost d'adquisicions que generava la promoció política del PP de la ciutat de València, mitjançant lliuraments de diners en efectiu, sobretot en períodes pròxims a eleccions.

Aquests lliuraments, afegeix, eren ingressats personalment per la secretària del grup en un compte que "no era fiscalitzat ni fiscalitzable", i s'utilitzaven per a despeses electorals, "obviant de manera buscada" l'aplicació de les lleis Loreg i Lofpp.

"Aquesta absència de control suposava que per part del PP de la ciutat de València es podien superar els sostres de despesa electorals establerts, sense que tinguessin reflex en la comptabilitat global del partit", assenyala l'informe.

La UCO considera que el PP de València va incomplir de manera "buscada" tant la normativa interna del partit, que obliga a comptar amb un pressupost anual i amb un pressupost especial en eleccions, com la regulació legal del finançament de partits.

L'informe apunta així mateix a la comissió d'un delicte electoral, consistent a simular aportacions voluntàries dels integrants del grup municipal, "quan en realitat són aportacions parcials als comptes bancaris de 50.000 euros que tenen un origen desconegut i una destinació clara: sufragar despeses electorals sense cap reflex comptable".

Sobre les persones amb responsabilitat en els delictes electorals investigats, la UCO assenyala que la junta directiva del PP de València "difícilment pot desconèixer" la situació, atès que no existia pressupost ni compte en el si del partit, ja que s'usaven els del grup municipal, la qual cosa "contrasta" amb el fet que es feien campanyes i s'afrontaven despeses.

Respecte al comitè executiu del PP de València, la UCO arriba a la mateixa conclusió, ja que any rere any no elaboraven ni aprovaven cap pressupost, però es feien campanyes i afrontaven despeses que requerien d'ingressos.

Així mateix, la UCO considera que els integrants del grup municipal i els que, sense ser-ho, van participar en barrufeig (ingressos de mil euros que els van ser retornats en dos bitllets de 500 euros) "tindrien participació" tant en l'operativa de blanqueig com en el delicte electoral.

Reaccions polítiques

El portaveu socialista, Manuel Mata, ha indicat en els passadissos de les Corts que l'informe de la UCO "va tancant el cercle del que ha estat l'actitud de Rita Barberá i dels seus regidors en tots els anys al capdavant del PP" i "ve a revelar una gran trama de corrupció política, no solament econòmica".

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha assenyalat que la recerca evidencia "una vegada més que el PP acudia a les eleccions dopat, amb trampes, i que guanyava eleccions de manera fraudulenta, usant recursos públics que obtenia a través de comissions il·legals".

Per al portaveu de Ciutadans, Alexis Marí, l'informe de la UCO és "més del mateix" i demostra que alguns "van utilitzar diners públics per jugar en una altra divisió i van jugar amb avantatge", per la qual cosa ha demanat a Barberá que agafi "la bandera de la rendició i se'n vagi a casa seva, que és el que hauria d'haver fet fa moltíssim temps".

El portaveu de Podem, Antonio Montiel, ha afirmat que l'informe de la UCO "confirma les pitjors impressions" que tenien, i és que Barberá i el PP de la ciutat de València "han arribat a les eleccions fent trampes des del 2011, i el 2015 ho van intentar també, però afortunadament la ciutadania els va parar".

stats