País Valencià 04/12/2012

L'oposició valenciana exigeix que la consellera d'Educació rebutgi la llei que arracona el català

Esquerra Unida creu que l'esborrany és un "cop mortal" al valencià i Compromís assenyala que la llei "és més pròpia del 'Movimiento' que d'un estat plurilingüe"

Ara
2 min
La llei espanyola de mecenatge entrarà en vigor abans del 2014

ValènciaA l'espera del pronunciament oficial de la Generalitat Valenciana sobre l'esborrany de la llei orgànica de millora de qualitat educativa (Lomce), els partits de l'oposició ja han dit la seva i han animat a la consellera d'Educació, María José Català, a rebutjar aquest projecte que arracona el català a les escoles del País Valencià.

Esquerra Unida i Compromís ja han donat la seva opinió sobre els efectes de la llei que aquesta tarda presentarà el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, als consellers autonòmics del ram. La formació d'esquerres ha assenyalat que la llei arracona el valencià i dóna un "cop mortal" a les llengües cooficials de l'Estat.

La portaveu d'Esquerra Unida, Marga Sanz, ha exigit a la consellera d'Educació que s'oposi a l'aprovació del text "i no permeti la marginació del valencià" ni tampoc el que aquesta llei, en la seva opinió, generarà: "que l'educació sigui per a qui se la pugui pagar".

De la seva banda, per al portaveu d'Educació de la coalició Compromís, Josep Maria Peñella, l'avantprojecte de llei és una "contrareforma ideològica" que "humilia" a les autonomies que tenen més riquesa cultural i lingüística. Per al diputat nacionalista, "la contrareforma de Wert és més pròpia del 'Movimiento' que d'un estat plurinacional i democràtic".

Pañella ha assegurat que "Wert ha demostrat el que vol fer el PP amb el valencià" i que ja els governs de Camps i Fabra han tractat de fer amb la llengua "menyspreant-la i retallant-la a l'ensenyament". "Ara els populars valencians no tenen més remei que posicionar-se" i demostrar "si estan amb el ministre o estan amb el sentiment de milers de pares i mares que volen que els seus fills estudien en valencià i també en moltes altres llengües", ha dit Peñella.

stats