La Xarxa Espanyola d'Ajuda al Refugiat reclama la il·legalització d'una facció ultra del València CF

L'entitat denuncia les agressions patides durant la manifestació del Nou d'Octubre

La Xarxa Espanyola d'Immigració i Ajuda al Refugiat ha interposat una denúncia davant la Fiscalia de València perquè investigui les agressions protagonitzades per membres del grup Yomus, la facció més radical del València CF, durant la manifestació que dilluns passat van convocar els partits valencianistes i d'esquerres amb motiu de la diada del País Valencià.

En l'escrit, s'assegura que mitja hora abans de la convocatòria aquests grups d'extrema dreta es van concentrar al punt on s'havia d'iniciar la manifestació amb consignes de caire "racista, neofeixista i xenòfob". Els denunciants també posen de manifest com els ultres van agredir tant participants a la manifestació com periodistes i reporters gràfics, "amb un evident acarnissament" i produint almenys un ferit, un jove a qui la van trencar diverses dents.

Il·legalització de Yomus

L'entitat reclama a la fiscalia que obri diligències d'investigació i identifiqui els autors de les agressions, així com una avaluació dels danys causats. També que es demani al registre d'associacions esportives i a les autoritats una còpia dels estatuts, acta fundacional i altres registres de l'entitat esportiva, per iniciar el seu procés d'il·legalització, en considerar que aquesta associació, juntament amb España 2.000 i altres formacions d'extrema dreta, és "un exemple clar de l'ús de l'esport com a element pantalla per cometre fets delictius".

Delictes d'odi

La xarxa espanyola d'immigració i ajuda al refugiat considera que els fets són constitutius de delictes d'odi, recollits a l'article 510 del Codi Penal, i que en cap cas l'actuació no era desorganitzada ni espontània, i que van provocar nombrosos desperfectes en el mobiliari urbà, "assetjant de manera efectiva l'ús dels drets de manifestació".

"Demanem a la fiscalia actuacions urgents. S'han atacat i violentat persones que pacíficament i solidàriament manifestaven les seves opinions. Es tracta d'un cas evident on d'ofici la mateixa fiscalia hauria d'aplicar l'article 510", ha manifestat el president de la xarxa, Daniel Martínez.

La ultradreta rebenta la manifestació del Nou d'Octubre a València

El + vist

El + comentat