Ximo Puig es reunirà dimarts amb la ministra d'Hisenda per intentar desbloquejar els impagaments del govern espanyol

L'executiu deu al Consell 450 milions de les bestretes a compte i 280 de la liquidació de l’IVA

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat aquest migdia que dimarts que ve es reunirà amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a qui demanarà "una solució" per desbloquejar els lliuraments a compte del govern espanyol a l'administració autonòmica i que l'executiu estatal afirma que no pot transferir perquè és una decisió que excedeix les competències d'un govern en funcions com el de Pedro Sánchez. Ho ha avançat el cap del Consell en declaracions als mitjans de comunicació després de la celebració d'una reunió amb el president de la Diputació de Castelló, José Martí, trobada que ha tancat la ronda de contactes amb els dirigents de les tres corporacions provincials.

Puig ha considerat "absolutament necessari" el desbloqueig d'aquestes quantitats, que s'eleven fins als 450 milions d'euros, "per garantir la tresoreria i el bon funcionament de les arques de la Generalitat". En aquest sentit, ha recordat que els lliuraments a compte són "recursos que els ciutadans de la Comunitat Valenciana ja han pagat" i ha emmarcat la reunió amb la responsable d'Hisenda en l'exigència d'un nou sistema de finançament autonòmic.

El president valencià també ha anunciat que aprofitarà la reunió amb María Jesús Montero per reclamar a la titular del ministeri d'Hisenda "la mensualitat que l'exministre Montoro va deixar sense abonar de l'IVA". En el cas de l'import al consum, el deute de l'Estat amb la Generalitat Valenciana és de  280 milions d'euros.

"Reivindicació radical i diàleg"

El cap del Consell ha aprofitat l'ocasió per defensar l'actuació del seu partit, que en les últimes setmanes ha estat criticat pels seus dos socis de govern, Compromís i Podem, que han acusat els socialistes de mostrar-se massa dòcils amb l'executiu de Pedro Sánchez. Una anàlisi que Puig no comparteix: "Amb aquest govern, amb l'anterior, i amb el que vinga en el futur: reivindicació radical dels interessos dels valencians i, al mateix temps, proposició de diàleg i d'avanç en la negociació".

La falta de govern a Madrid marceix el pacte del Botànic

Reforma del sistema de finançament

El president valencià ha afegit que, "davant el nou govern d'Espanya, la Generalitat tindrà un posicionament clar sobre la defensa d'un sistema just de finançament" i ha reclamat mantenir la unitat entre les forces valencianes. "En aquests anys hem aconseguit cohesió interna i visibilització a Espanya que la Comunitat Valenciana és la més mal finançada, i ara cal no perdre la cohesió".