Ximo Puig proposa que la reforma constitucional serveixi perquè a l'Estat s'estudiïn totes les llengües cooficials

El president de la Generalitat Valenciana creu que ajudaria a superar la desafecció

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha proposat aquest dimecres que en la futura reforma de la Constitució s'aprofundeixi en la dignificació, protecció i difusió del valencià i la resta de les llengües de l'Estat, perquè és "l'única manera de veritat d'unir un país".

Puig ha fet aquestes declaracions durant l'acte de presa de possessió de Maria Isabel Guardiola com a nova membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Posteriorment, a preguntes dels mitjans de comunicació, el cap del Consell ha dit que seria important que en el debat de la reforma constitucional es tingués present que hi ha una llengua comuna però que a més hi ha llengües que són cooficials a diferents territoris i que seria bo que en el conjunt de l'Estat es poguessin estudiar, aprendre i estimar.

Puig ha afegit que "cal superar el maniqueisme i la desafecció, generant nous afectes. No es pot estimar el que no es coneix", i ha remarcat que igual que s'estudien llengües estrangeres també "seria lògic que els idiomes oficials en diferents comunitats autònomes tinguessin una presencia clara no només als centres educatius sinó en les diferents institucions". Al respecte ha dit que seria "una qüestió d'una normalitat aclaparadora" que es poguessin utilitzar les llengües cooficials en les diferents institucions.