Ximo Puig desitja "sort" a Rajoy en una carta en què li demana una reunió per parlar de la manca d'inversions de l'Estat

El president valencià recorda al seu homòleg espanyol la necessitat de reformar el model de finançament perquè la Generalitat està en una "situació financera límit"

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat aquest dimecres a través del seu compte de Twitter que ha parlat amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per demanar-li una reunió "sobre el problema" de les inversions de l'Estat al País Valencià i ha aprofitat la conversa per desitjar-li "sort" després de la seva recent investidura.

Aquest missatge arriba hores després de la celebració d'un acte de reivindicació de les inversions de l'Estat necessàries per disposar d'una entitat metropolitana de transport que faciliti la mobilitat equiparable a la d'altres comunitats, on Puig ha anunciat que demanaria a Rajoy una "reunió urgent" per exigir-li una subvenció mínima de 38 milions per al transport metropolità de València, així com la revisió del deute històric de 2.000 milions en matèria d'infraestructures.

De fet, en una carta remesa aquest dimecres a Rajoy a la qual ha tingut accés Europa Press, Puig li demana aquesta trobada per explicar-li "amb més profunditat" la situació i les propostes que té el consell per contribuir al fet que l'autonomia i Espanya "surtin de la crisi sense deixar-se ningú pel camí".

En la missiva, el president valencià trasllada a Rajoy que comença "una legislatura diferent de les anteriors", en què "el diàleg, el pacte i la superació del partidisme seran peces fonamentals". "Al seu debat d'investidura va proposar impulsar grans acords d'Estat que, coincideixo amb vostè, són imprescindibles d'aconseguir com més aviat millor", assenyala.

En aquest sentit li recorda el que va manifestar respecte a la reforma del finançament autonòmic i la convocatòria de la Conferència de Presidents per insistir que "els informes del ministeri d'Hisenda" revelen que "la Generalitat Valenciana es troba en una situació financera límit".

"En l'actualitat existeix un consens històric en la nostra societat entre totes les forces polítiques, universitats, sindicats, organitzacions empresarials i centenars d'associacions de tot tipus sobre la urgència de reformar el model de finançament autonòmic i d'acabar amb l'arbitrari tracte que rebem en les inversions dels pressupostos generals de l'Estat que tenen com a exemples evidents el corredor mediterrani o la falta de suport al transport", remarca Puig en la carta.

Al seu judici, el debat territorial "no ha de plantejar-se com una confrontació entre les diferents comunitats mentre el govern es converteix en actor impassible", sinó que "hem de fugir tant del victimisme com de la irresponsabilitat de no ser conscients de l'escassetat de recursos que travessem", puntualitza.

Deute de les comunitats

Per això trasllada a Rajoy que proposarà mesures que dissenyin unes regles "justes, objectives i transparents" entre totes les administracions públiques que garanteixin "la suficiència de recursos, la coresponsabilitat i la solidaritat". "Li avanço que en la Conferència de Presidents plantejaré que l'Estat assumeixi com a pròpia la major part del deute de les comunitats en línia amb el que s'està impulsant a Alemanya", indica Puig.

En aquest sentit, el cap del consell recorda al president del govern espanyol que el País Valencià presenta indicadors econòmics i socials que, encara que són "molt lluny dels objectius", resulten "esperançadors" però adverteix que "poden veure's frustrats si no rebem un tracte just que acabi amb l'infrafinançament i amb la manca d'inversions".

"Sense partidisme, des de la lleialtat institucional, però també des de la fermesa, espero que puguem mantenir un diàleg sincer, constructiu i lleial. Senyor president, el consell de la Generalitat no renunciarà en cap cas a reivindicar un tracte just que garanteixi la igualtat entre tots els espanyols i la singularitat dels seus territoris, subratlla.

Per tot això, sol·licita a Rajoy que, "quan la seva agenda l'hi permeti", puguin mantenir una reunió per explicar-li "amb més profunditat" la situació i les propostes que té la Generalitat per contribuir al fet que la Comunitat i Espanya surtin de la crisi "sense deixar-se ningú pel camí". "El felicito pel seu nomenament i li desitjo encert en la difícil tasca", conclou el president de la Generalitat.

Més continguts de

El + vist

El + comentat