Publicitat
Publicitat

Ximo Puig revalida el lideratge al PSPV i li guanya el pols a Pedro Sánchez

El president aguanta l’embat del secretari general del PSOE i de l'alcalde de Burjassot, Rafa García, però no arriba al tranquil·litzador 60% de suports

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va salvar ahir l’embat conjunt del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i de l’alcalde de Burjassot (Horta Nord), Rafa García, i va guanyar les primàries del PSPV. Tot i que el cap del Consell no va aconseguir el simbòlic 60% de suports, es va quedar ben a prop. Finalment, els percentatges van ser del 56,7%: 7.447 vots per al dirigent morellà i del 42,3%: 5.557 vots per al primer batlle burjassoter. La participació va arribar al 71,8%: 13.154 militants.

Després de rebre el calor dels seus seguidors, que van festejar efusivament la victòria, Puig va valorar “molt positivament” els suports obtinguts per la seva candidatura i va assegurar que són “un resultat molt bo, més que suficient i superior als aconseguits en altres processos”, en referència al percentatge assolit per Sánchez a les primàries del PSOE, un 50,21%, tot i que davant de dos candidats, Susana Díaz i Patxi López, i no un, Rafa García, com en el cas de Puig.

Gir al resultats de les primàries del PSOE

Un altre motiu de felicitat per a Puig va ser que el resultat d’ahir suposa un gir respecte al del 21 de maig, en què els militants del PSOE van escollir Sánchez com a secretari general. A les primàries estatals, el dirigent madrileny va obtenir el 63% dels vots valencians, enfront del 28,2% de Susana Díaz, la candidata a qui Puig va donar suport. Així doncs, Puig hauria duplicat el percentatge de l'andalusa, el que evidencia que molts dels afiliats que van votar Sánchez, ara han donat suport a Puig.

El termòmetre dels avals

També cal destacar que en aquesta ocasió, la recollida d'avals sí ha estat un bon termòmetre dels suports de cada candidat, ja que els vots aconseguits per Puig han estat quasi els mateixos, 7.447 davant els 7.584 avals, 137 menys. Per contra, Rafa García ha passat dels 4.441 avals a 5.557 vots, 1.116 més.

"No és una victòria sobre Sánchez"

El cap del Consell va explicar que, un cop garantida la victòria, va parlar amb el secretari general del PSOE per telèfon i van mantenir una conversa “amable”. Puig va defensar que la seva victòria “no és sobre Sánchez, és una victòria del PSPV”, i va dibuixar un ambient d’entesa que el futur haurà de certificar.

"Una executiva sense quotes"

Sobre la formació de l’executiva, Puig va ser més contundent i va reivindicar el seu dret a configurar un equip “sense quotes”. “És el mateix que va fer Pedro Sánchez i jo tinc la mateixa llibertat que ell”, va asseverar.

L’alcalde de Burjassot també va rebutjar la possibilitat d’arribar a un acord amb Puig i va defensar que cal fer un equip “dels millors”. “No es tracta d’integració o no integració, sinó de construir una executiva on hi siguin els més capacitats”, va opinar.

A més, Rafa García va assegurar que el resultat demostra que “hi ha una militància que reclama que el partit canviï i que vol participar en les decisions de la formació”. García va lamentar “la baixa participació” de la consulta, de la qual va responsabilitzar el moment estival, en una crítica a Puig per “la urgència amb què es van convocar les primàries i el congrés”.

Accentuació del discurs esquerrà

El pols plantejat per García i Sánchez ha obligat Puig a accentuar el discurs d’esquerres i a “demanar disculpes” per "l“error” d’haver donat suport a la destitució de Sánchez l’octubre passat. Un altre element que el morellà ha utilitzat per vèncer García és la defensa de la plurinacionalitat i el federalisme. Una bona mostra d’aquesta aposta van ser els crits de “País Valencià” que ahir van omplir la sala gran de la seu dels socialistes valencians durant la intervenció del cap del Consell.

Derrota de Puig a la ciutat de Castelló

Del recompte de vots cal destacar que Ximo Puig es va imposar a les dues grans ciutats: a València amb 529 vots respecte dels 454 de Rafa García, i a Alacant amb 444 vots respecte dels 249 de García. En canvi, a Castelló la victòria va ser per a l’alcalde de Burjassot, on va sumar 168 vots respecte dels 151 del cap del Consell.

Pel que fa a les províncies, Ximo Puig ha guanyat a les tres. A la de Castelló amb un 68,09% dels vots davant el 30,83% de Rafa García, a la de València amb un 54,1% dels suports per al cap del Consell davant un  45,9% per a l'alcalde de Burjassot, i a la d'Alacant amb un 57,13% del dirigent morellà davant un 41,83% del  primer batlle burjassoter.

Primàries a Extremadura, la Rioja i Cantàbria

També s’han fet primàries socialistes en tres comunitats més. Guillermo Fernández Vara seguirà dirigint el PSOE d’Extremadura i Francisco Ocón agafa el relleu de César Luena a la Rioja. També hi ha canvi de líder a Cantàbria, on Pablo Zuloaga ocuparà la secretaria general que deixa Eva Díaz Tezanos.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT