Publicitat
Publicitat

Anàlisi

Ximo Puig encara no pot dormir tranquil

El president del govern valencià salva l'embat de Pedro Sánchez i repetirà com a secretari general del PSPV, però s'enfronta a un futur encara incert

A diferència de Pedro Sánchez, que va vèncer Susana Díaz amb tot l'aparell del PSOE en contra, Ximo Puig s'ha imposat a Rafa García en la cursa per la secretaria general del PSPV amb tot el vent a favor. El cap del Consell ha tingut la valuosíssima ajuda de Manolo Mata, representant juntament amb  Andrés Perelló de l'esperit més progressista del socialisme valencià; ha disposat de consellers que van fer costat a Sánchez, com la titular de Sanitat,  Carmen Montón, i ha rebut el suport dels alcaldes més destacats del PSPV, així com del president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez. Vaja, que el dirigent morellà ha tingut al seu bàndol tot l'equip titular del socialisme valencià. I naturalment, ha gaudit del prestigi i la visibilitat que atorguen ser el cap del Consell. També l'ha ajudat el temor, justificat, de molts militants que l'elecció de l'alcalde de Burjassot (Horta Nord) obrís la porta a una època convulsa, tant orgànicament com institucionalment, i a una convivència entre Puig i García condemnada al divorci. A tots aquests avantatges, Puig hi ha sumat la sort d'enfrontar-se a un candidat desconegut per a la majoria de militants que tan sols ha tingut un mes per revertir aquesta situació.

Ximo Puig revalida el lideratge al PSPV i li guanya el pols a Pedro Sánchez

En contra de Ximo Puig ha jugat el graner de vots de què ha disposat Rafa García pel fet de ser el candidat impulsat per Pedro Sánchez i els rèdits que li ha generat a l'alcalde de Burjassot reivindicar-se com el representant de la militància. Només amb aquests dos arguments García ha aconseguit el 42% dels vots davant qui és ni més ni menys que el president del govern valencià d'un PSPV que viu el seu millor moment  després de 20 anys d'oposició. En resum, que Puig no pot dormir tranquil. No pot fer-ho perquè ha de conviure amb un secretari general del PSOE que a la primera de torn ha intentat descavalcar-lo, perquè quatre de cada deu militants han votat en contra de la seva gestió i perquè, difícilment, aquest  42% d'afiliats que han preferit l'alcalde de Burjassot i els membres de la candidatura de García es transformaran ràpidament  en fidels companys de partit.

Puig ha recollit el fruit de la seva bel·licositat davant Sánchez, tot sigui dit, una animadversió compartida, i ha pagat haver posat en risc un lideratge que, fins a la tardor passada, era ben valorat dins i fora del PSPV, un error de càlcul que un dirigent proper a Puig explica per "la importància en política de les afinitats. On a vegades es pressuposa seny i estratègia, hi predominen les fílies i les fòbies". 

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT