País Valencià 02/12/2020

Acord entre Ximo Puig i Mónica Oltra per intentar tancar la crisi del govern valencià

Els consellers de Compromís s'integraran en els òrgans de gestió de la pandèmia tal com reclamaven

Daniel Martín
2 min
El cap del Consell, Ximo Puig, i la vicepresidenta i portaveu, Mónica Oltra, al Palau de la Generalitat en una imatge d'arxiu

ValènciaLa crisi viscuda pel govern valencià sembla començar a resoldre's. Així es desprèn, com a mínim, de l'acord a què han arribat aquesta tarda el cap del Consell, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra, per incrementar la presència dels dirigents de Compromís en els òrgans de gestió de la pandèmia, així com per reformular la metodologia amb què s'elaboren els pressupostos de la Generalitat. Es tracta de les dues principals reivindicacions fetes durant les últimes setmanes per Compromís, en la que ha sigut la pitjor crisi de l'executiu progressista després de l'avançament electoral de l'abril passat.

Durant la trobada, que ha durat més d'hora i mitja, Puig i Oltra han acordat que la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives i el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, s'integrin en el Centre de Coordinació Operatiu Integrat (Cecopi), un organisme creat per a les situacions d'emergència com incendis o inundacions, i que durant la crisi sanitària ha decidit, entre altres mesures, el tancament perimetral o el toc de queda.

El segon element d'acord ha sigut la reactivació de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i l'Actuació enfront del Coronavirus, de la qual formen part Puig, Oltra, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, el vicepresident segon, Rubén Martínez Dalmau, i tres consellers més. Aquest organisme, que va decidir la suspensió de les Falles, i que no ha estat convocat des del 23 de març, es tornarà a reunir en breu.

Finalment, s'ha pactat que el mecanisme de negociació dels pressupostos canviï i s'ajusti "a les necessitats d'un govern de coalició", segons ha destacat un comunicat enviat des de la Generalitat després de la trobada. En concret, es pretén evitar que la conselleria d'Hisenda negociï de forma independent amb cada conselleria i sense la supervisió de la resta del Consell. Ara caldrà una validació prèvia dels eixos del pressupost per part dels partits que formen l'executiu.

En el comunicat enviat als mitjans de comunicació, el Consell ha defensat que l'acord demostra que "la codecisió és fonamental per a un govern corresponsable". "Ja en el primer Botànic vam demostrar que les mirades plurals posades al servei d'una acció de govern van donar com a resultat unes polítiques que van posar la Comunitat Valenciana en el mapa de la decència i el progrés social i econòmic", han destacat.

Per a Mónica Oltra, que ha atès breument les preguntes dels periodistes a l'acabar la trobada, i que ha mostrat la seva satisfacció pels acords assolits, l'encontre ha sigut ben positiu. "Mai és tard quan s'arriba", ha resumit abans de marxar del Palau de la Generalitat amb els seus col·laboradors.

stats