País Valencià 16/07/2013

El primer any de l'ERO de Radiotelevisió Valenciana ha deixat al carrer periodistes històrics de la casa

Els extreballadors recorden avui amb una concentració a València l'acomiadament de gairebé 1.200 professionals

Salvador Almenar
2 min

ValènciaEl 16 de juliol del 2012, els treballadors de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) van assabentar-se que l'empresa preveia executar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afectaria el 75% de la plantilla i que, per tant, implicava gairebé 1.200 treballadors. Poc d'un mes després, la direcció de l'empresa pública va aprovar l'ERO el 22 d'agost a la matinada sense admetre cap de les propostes del treballadors.

A partir del mes de gener del 2013, centenars dels 1.198 treballadors, que com a màxim abandonaran l'empresa quan s'executi la totalitat de l'ERO, ja han estat acomiadats. Tots ells i els últims que abandonaran els seus llocs de treball a l'agost, s'han assabentat que RTVV ja no compta amb ells mitjançant un e-mail que els comunicava la seva baixa de l'empresa.

Al cap d'un any, extreballadors i empleats de la ràdio i la televisió pública valenciana es concentraran a les set de la tarda a la plaça de la Mare de Déu de València per protestar, una vegada més, contra la "injustícia" que ha suposat l'aprovació d'aquest ERO i tornar a exigir una televisió "pública, en valencià i de qualitat".

Dels més de 800 treballadors que fins avui han deixat els seus llocs de treball, en són molts els que han volgut aprofitar els seus últims segons en pantalla o antena per acomiadar-se de l'audiència i denunciar la situació que han viscut els treballadors arran l'aprovació de l'ERO.

Especialment emotius han estat els comiats del periodista esportiu Xavi Alberola (vegeu-ne el vídeo al principi), que durant anys ha estat l'encarregat de retransmetre les partides de pilota valenciana. O del que ha estat el meteoròleg de Canal 9 durant els darrers 24 anys, Jordi Payà, qui s'acomiadava diumenge esperançat que "la justícia pose a cadascú en el seu lloc".

Un dels històrics de la secció d'Esports, Miquel Àngel Picornell, també va aprofitar els últims segons d'un partit de Segona Divisió B per fer una elegant defensa de la televisió pública valenciana, mentre que el presentador Xavi Blasco va acomiadar-se assegurant que "allà on vaja" sempre defensarà "una televisió pública i en valencià".

Altres noms històrics de la televisió, com el de Clara Castelló, desapareixeran de l'organigrama de l'empresa en les pròximes setmanes, tot i que ella, com molts altres, saben des de fa mesos que hauran de deixar RTVV després de anys de treball.

En la ràdio pública valenciana també s'han pogut escoltar els acomiadaments dels seus treballadors despatxats. Especialment emotius han estat els de Reis Juan, que aprofitava l'últim informatiu a Ràdio 9 per agrair les nombroses mostres de suport rebudes en reconèixer la seva tasca a favor de la cultura valenciana els últims 23 anys i de la periodista musical Amàlia Garrigós, qui va dir adéu als oients de la ràdio pública en una carta publicada al seu blog.

stats