Localitzen al cementiri de Paterna 12 cossos de possibles víctimes del franquisme

L'equip d'investigadors certifica indicis d'impacte de projectil als quatre cranis trobats

L'equip d'arqueòlegs que treballa a la fossa 113 del cementiri de Paterna (Horta Nord), una de les més grans de l'estat espanyol, ha localitzat 12 cossos que podrien pertànyer a víctimes de la repressió franquista.

La Diputació de València ha confirmat que els cadàvers tenien ferides 'perimortem' i estaven coberts per una capa de calç que s'haurà de retirar per iniciar l'exhumació de cadascun dels cossos. L'antropòleg director de l'excavació, Javier Iglesias, ha indicat que als quatre cranis apareguts hi ha indicis d'impacte de projectil. Fonts de la investigació apunten que esperen localitzar tres saques amb vora 60 afusellats durant la repressió franquista.

Mort violenta

Després de la localització dels cossos, la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha comparegut a la seu judicial de Paterna per donar constància de les restes trobades a la fossa comuna, que ha quedat custodiada per la Policia espanyola. "En qualsevol democràcia, quan es troben proves que hi ha hagut una mort violenta s'ha de cridar a la Policia i obrir una investigació, la llàstima és que en aquest país quan es tracta del període franquista queda impune”, ha lamentat Pérez Garijo.

La diputada ha defensat que amb aquestes exhumacions s'afegeix "dignitat" a la història, i ha dit que és una "vergonya" que després de més de 40 anys de la mort de Franco "encara estiguem exhumant els cossos". Sobre aquesta qüestió, ha afegit que "la política de desmemòria no podia tolerar-se més”.

Agraïment dels familiars

D'altra banda, el president de l'Associació de Familiars de les Víctimes de la fossa 113 del Cementeri de Paterna, Santi Vallés, ha agraït a l'equip d'arqueòlegs i a la Diputació de València que "ens hagin donat el suport que necessitàvem per trobar els nostres familiars”. Així mateix, Vallés ha dedicat unes paraules de consol als descendents de les víctimes de la fossa 82, que esperaven trobar les restes d’uns 20 cossos i únicament van aconseguir trobar fragments ossis de dos d'ells. "Els nostres cossos seran els vostres", ha manifestat.

Proves en judicis per delictes contra la humanitat

Seguint el protocol de les lleis de memòria històrica de l'any 2007 i 2011, els arqueòlegs han donat constància a la policia de les restes trobades. La jutgessa de guàrdia ha ordenat que es presenti la policia judicial i l'equip forense al cementeri.

Segons ha explicat Vallés, "per als familiars és important, per certificar les morts i que ens pugui servir de prova en judicis de causes contra els crims de la humanitat”.

El + vist

El + comentat