El govern espanyol retira el recurs d'inconstitucionalitat contra el pla del Cabanyal de Rita Barberá

L'acord implica la derogació de la llei de la Generalitat Valenciana que anul·lava l'ordre del ministeri de Cultura en què es prohibia enderrocar cap habitatge del barri, com preveia l'Ajuntament

L'Estat, la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de València han arribat a un acord per retirar del Tribunal Constitucional el recurs que va interposar l'anterior govern espanyol contra el pla de l'alcaldessa, Rita Barberá, per reformar el barri marítim del Cabanyal i, alhora, abordar-ne la modernització protegint alhora el conjunt històric.

Així ho ha anunciat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Segons ha dit, la Generalitat Valenciana derogarà en tres mesos la llei que va aprovar per protegir el barri i, juntament amb l'Ajuntament i el l'executiu espanyol, estudiaran fórmules per fer compatible aquesta protecció amb el desenvolupament urbanístic del barri.

Es tracta d'un contenciós entre les administracions valencianes i el govern espanyol que es remunta a l'etapa de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero i que, a més d'una forta disputa política, va provocar també la mobilització social en defensa del barri del Cabanyal. El ministeri de Cultura va considerar llavors que la modernització del barri que impulsava el consistori suposava un "espoli del patrimoni històric", atès que el barri està protegit.

Arran de l'ordre ministerial, la Generalitat Valenciana, presidida llavors per Francisco Camps, va aprovar una llei perquè l'ordre no tingués efectes, contra la qual l'executiu Zapatero va presentar un recurs d'inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional.

La retirada del recurs pot suposar el vistiplau al pla urbanístic de Rita Barberá que preveu la prolongació de l'avinguda Blasco Ibáñez fins a la mar i que implica la partició del barri i l'enderrocament de 1.600 habitatges d'aquesta zona de València.

Minuts abans de l'anunci de Soraya Sáenz de Santamaria, l'alcaldessa Rita Barberá ha anunciat l'acord a l'Ajuntament de la ciutat. Barberá ha afirmat que amb aquest acord "avui comença la solució del Cabanyal", en referència al conflicte que ja fa uns 20 anys que s'allarga entre l'Ajuntament i el veïnat per la modernització del barri.

'Salvem el Cabanyal' diu que no canvia res

La portaveu de la Plataforma 'Salvem el Cabanyal', Maribel Doménech, ha criticat aquest dijous "la covardia" de l'Ajuntament de València per no esperar a la sentència del Tribunal Constitucional que estava a punt de donar-los "la raó" respecte a la paralització del pla especial de protecció i reforma interior (Pepri) d'aquesta zona de la ciutat i, sobre aquest tema, ha afirmat que "fan el ridícul", perquè "no ha canviat res".

Doménech s'ha referit així a l'acord per a la retirada del recurs d'inconstitucionalitat de la llei valenciana que obviava l'ordre ministerial que ordenava la paralització dels enderrocaments d'habitatges previstos al barri.

Sobre aquest tema, ha assenyalat que l'equip jurídic de la plataforma veïnal els ha confirmat que la retirada d'aquest recurs "no suposa cap desbloqueig de la situació" perquè "no hi ha cap canvi". "Ja hi tornem a ser", ha afirmat.

Així, ha explicat que encara que des de l'Ajuntament es digui que "es deroga l'ordre, no és cert" perquè el recurs que s'ha retirat davant el TC "és la llei de la Generalitat que pretenia estar per damunt de l'ordre ministerial", però ha assenyalat que segueix vigent l'aprovació de l'ordre del ministeri de Cultura que va paralitzar el Pepri del Cabanyal i, per tant, dels enderrocaments previstos.

Per això, ha apuntat que és "un acte de covardia" no esperar a la resolució del TC, i ha incidit que "segueix sense desbloquejar-se el problema". "L'Ajuntament i el PP fan el ridícul", ha recalcat Doménech. Així, ha insistit que l'ordre ministerial "no s'ha tocat i es manté la impossibilitat de fer cap actuació" en aquesta barri valencià.

Per això, ha assenyalat que des de la plataforma "aclariran" aquesta situació a la societat per evitar l'"alarma" que s'està creant, perquè malgrat l'anunci, l'acord "no modifica en absolut la prohibició d'enderrocaments al Cabanyal".