Fabra respon als signants de la petició d'obrir una nova investigació de l'accident del metro de València

El president de la Generalitat Valenciana escriu un comentari a la plataforma change.org per defensar que el cas està tancat judicialment amb l'arxiu de la causa

El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha sortit al pas de les nombroses veus que li demanen obrir una nova investigació que esclareixi les causes de l'accident del metro ocorregut a València el 3 de juliol del 2006, que va causar la mort de 43 persones i va en ferir de gravetat 47 més. Fabra ha utilitzat, però, un mitjà poc habitual. El president valencià ha decidit escriure un comentari a la plataforma Change.org, que recull signatures per reobrir la causa.

Al seu comentari, Fabra torna a justificar que el seu grup parlamentari no accedeixi a reobrir la comissió d'investigació, atès que un acte judicial "va arxivar definitivament" la causa i va determinar que l'accident va tenir lloc per l'"excés de velocitat del conductor". Tot i això, el president valencià assenyala que si algú té nous indicis sobre les causes de l'accident, ha de posar-les "a disposició de la justícia".

Fabra aprofita l'escrit per traslladar també el seu suport a les famílies, que avui es tornaran a concentrar a les 19.00 hores a la plaça de la Mare de Déu de València per recordar els morts i exigir respostes, i assegura que estarà sempre disposat a "escoltar les seves peticions". A continuació reproduïm el comentari d'Alberto Fabra escrit originalment en castellà:

"Donada la inquietud generada avui en diverses plataformes d'internet sobre el contingut del reportatge emès per La Sexta sobre el tràgic accident del metro que va convulsionar tota la societat valenciana el 3 de juliol del 2006, i que es va cobrar la vida de 43 persones i va deixar 47 ferits, m'agradaria traslladar-vos que: l'actual govern valencià segueix, i sempre seguirà, lamentant aquesta tragèdia. Sempre estaré al costat de les víctimes, de les seves famílies, de qui va haver de lamentar pèrdues i d'aquells que van resultar ferits, i per descomptat som aquí per escoltar les seves peticions, com vaig fer personalment en arribar a la presidència de la Generalitat. Després de set anys, segueix sense haver-hi paraules que reconfortin el dolor de totes les pèrdues que vam patir i que van deixar moltes famílies de la Comunitat Valenciana en una situació de desassossec i profunda tristesa.

L'Audiència Provincial, a la seva acta del 7 de maig del 2008, VA ARXIVAR DEFINITIVAMENT el procediment penal, en determinar que la causa del tràgic accident va ser l'"EXCÉS DE VELOCITAT DEL CONDUCTOR. Anteriorment, altres dues sentències van imputar "al maquinista del tren el descarrilament". Sentències en les quals s'han tingut en compte valoracions i informes d'onze tècnics independents, entre ells, professionals d'Adif, de la Universitat Politècnica de València i de la policia científica. Després de l'accident, i amb la màxima celeritat, es van iniciar totes les accions dirigides a esclarir el que havia succeït, el perquè i el com. Entre elles, l'obertura d'una comissió d'investigació a les Corts, on es va dur a terme una recerca exhaustiva després de la qual tots els informes conclouen que desgraciadament l'excés de velocitat del conductor va ser la causa del lamentable sinistre.

Moltes persones es pregunten per què no se segueix investigant un accident de tal gravetat. En el cas que algú tingués informació o indicis d'altres possibles causes, que suposin l'obertura de noves diligències judicials, la seva obligació és posar-les a disposició de la justícia. Agrairia a la plataforma que difongués entre tots els seus usuaris aquestes paraules, ja que no disposo de tots els correus electrònics que m'han fet arribar vostès a través del meu e-mail personal. Alberto Fabra Part. President de la Generalitat Valenciana".

El + vist

El + comentat