País Valencià 10/06/2013

L'empresari valencià Miguel Zorio declara que Urdangarin li va fer facturar treballs no realitzats

L'amo de l'empresa Lobby de Comunicación ha declarat avui al jutjat de Palma pels treballs d'assessoria que va fer per a la candidatura de València als Jocs Europeus

Efe
2 min

PalmaL'empresari valencià Miguel Zorio ha declarat avui com a imputat als jutjats de Palma que Iñaki Urdangarin li va fer canviar el concepte d'unes factures per uns treballs que no s'havien fet, segons han informat fonts jurídiques coneixedores del cas. Zorio va dur a terme tasques d'assessoria de comunicació per a la candidatura de València als Jocs Europeus, i per això va haver d'adreçar diverses factures a l'Instituto Nóos.

L'amo de l'empresa Lobby de Comunicación ha estat l'últim dels tres imputats que han prestat avui declaració en el jutjat d'instrucció número 3 de Palma en relació amb el cas Nóos, en el qual s'investiga el presumpte desviament de fons públics a l'Instituto Nóos i a la Fundación Deporte, Cultura e Integración Social (FDCIS).

Zorio ha explicat davant el jutge José Castro que Lobby de Comunicación tenia un contracte amb l'Instituto Nóos per muntar l'oficina de la candidatura de València a organitzar els Jocs Europeus, pel qual l'empresa cobraria dos milions d'euros en quatre parts, han assenyalat les mateixes fonts. Segons el testimoni de Zorio, el duc de Palma li hauria indicat que calia canviar el concepte d'unes factures que corresponien a assessorament de comunicació per valor de 240.000 euros.

Per al projecte dels Jocs Europeus, la Societat Gestora per a la Imatge Estratègica i Promocional de la Comunitat Valenciana va signar un conveni de dos anys amb l'Instituto Nóos per tres milions d'euros, dels quals la Generalitat va pagar 382.203 euros per un informe, però va retornar sense pagar 123 factures per uns dos milions que no va estimar justificades.

Zorio ha explicat que va ser Urdangarin qui va fer canviar el concepte d'unes factures de Lobby de Comunicación, tot i que va ser l'exdirector del projecte dels Jocs Europeus, Antonio Ballabriga, qui va detallar el que es facturaria: diversos plans de comunicació de federacions esportives, així com informes sobre futbol i atletisme. L'empresari ha admès que part d'aquests treballs es van facturar quan no estaven fets i que les factures es van cobrar.

Arran d'aquesta declaració, l'advocada del sindicat Manos Limpias, Virginia López Negrete, que exerceix l'acusació popular, ha declarat que espera que el jutge accepti la seva sol·licitud que torni a imputar-se en aquesta causa a Ballabriga per entendre que era "el cervell gris" d'aquesta part de la trama.

D'altra banda, Zorio ha assenyalat que Urdangarin va seguir al capdavant de l'Instituto Nóos després del març del 2006, data que el duc de Palma va dir al jutge que va ser quan es va apartar d'aquests negocis per recomanació de la Casa Reial. Segons Zorio, Urdangarin i Torres estaven al capdavant de la FDCIS, entitat hereva de l'Instituto Nóos. L'empresari s'ha referit a algunes reunions de treball celebrades a València i Castelló el 2008 en les quals estava present Urdangarin.

stats