País Valencià 14/06/2013

Un centre científic de la Universitat Politècnica de València busca finançament a través d'internet

L'Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat necessita 21.000 euros per continuar la recerca sobre algunes hortalisses de l'Àfrica subsahariana i la regió andina

Efe
2 min

MadridUn laboratori de l'Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversidad Valenciana, pertanyent a la Universitat Politècnica de València, ha llançat una campanya de finançament col·lectiu a internet per continuar amb una recerca centrada a millorar l'alimentació a la zona andina i l'Àfrica Subsahariana. La campanya, que durarà fins al 30 de juny, necessita recaptar 21.000 euros que aniran destinats a contractar una tècnica de laboratori que ara no pot costejar.

L'objectiu del Laboratori de Millora Genètica de Solanàcies és fer l'estudi d'algunes varietats d'hortalisses com l'albergínia i el cogombre. El responsable del departament, Jaime Prohens, de la Universitat Politècnica de València, ha explicat a Efe que la reducció del finançament dels grups de recerca està sent "tremenda" i "ens trobem que no disposem de recursos suficients per continuar amb la contractació".

Per això "hem recorregut a aquesta iniciativa –'crowdfunding'–", ha continuat aquest investigador, que ha apuntat que el finançament del seu laboratori per enguany s'ha vist reduït en un 50%. Prohens ha relatat, a més, que la persona a la qual volen contractar portava 13 anys amb ells treballant.

L'estudi es perllongarà durant nou mesos i la recaptació de fons es fa a través de la plataforma Vórticex, una web de finançament i participació col·lectiva per a ciència i recerca. El projecte se centrarà en dues espècies autòctones d'albergínia (albergínia 'gboma' i escarlata) a l'Àfrica Subsahariana, dues de les hortalisses més importants en aquesta zona, segons Prohens. L'altra espècie serà el cogombre dolç, a la regió andina de l'Amèrica del Sud.

Fins ara, segons Prohens, hi ha molt pocs estudis sobre la composició i diversitat per a compostos bioactius d'aquestes espècies, per la qual cosa el seu equip pretén investigar, entre altres aspectes, l'activitat antioxidant o la diversitat genètica.

Aquest catedràtic de Genètica de la UPV ha indicat: "La selecció de varietats amb més contingut en compostos bioactius permetria millorar la dieta, en moltes ocasions, deficient, i prevenir l'aparició de malalties com ara afectacions cardiovasculars, càncer o diabetis".

Els donants i micromecenes –les aportacions poden anar des de 10 a 10.000 euros– que donin suport a la campanya seran recompensats amb obsequis relacionats amb aquest camp de recerca, com puguin ser llavors, guies de cultiu, plàntules 'in vitro' o visites al laboratori.

stats