País Valencià 02/10/2019

Cop a la xarxa de narcotraficants més gran del mediterrani peninsular, amb 81 detinguts

S'han confiscat 3.200 quilos de cocaïna, 2 milions d'euros, dos velers, un iot i 73 vehicles

Efe
2 min
Registre d'una embarcació dedicada al narcotràfic, en una imatge d'arixu

MadridL'operatiu contra la considerada com la xarxa criminal més gran del mediterrani peninsular dedicada al narcotràfic i el blanqueig de capitals s'ha saldat amb la detenció de 81 persones i la confiscació de més de 2 milions d'euros en metàl·lic, dos velers, un iot i 73 vehicles.

L'operació ha sigut desenvolupada per la policia espanyola en col·laboració amb l'Europol i les policies de Romania, Suècia, Portugal, la Gran Bretanya i Colòmbia. Hi han participat més de 200 efectius i s'ha dut a terme a Alacant, València, Madrid, Galícia i Barcelona, on s'han fet 13 registres i 41 detencions.

A més dels dos milions confiscats, s'han intervingut joies, pedres precioses, rellotges de luxe i tres armes de foc. De fet, s'han localitzat immobles per valor de 20 milions d'euros i s'han congelat 800 comptes corrents.

De moment, als detinguts se'ls imputen operacions de blanqueig per valor de 7 milions d'euros, però l'operació continua oberta per analitzar la documentació i els ordinadors intervinguts i buscar més proves de l'activitat criminal de la xarxa.

Les investigacions policials van començar el gener de l'any passat, quan les forces de seguretat es van assabentar de l'existència d'una xarxa criminal establerta a Alacant dedicada al tràfic de substàncies estupefaents a gran escala i van comprovar que, de manera paral·lela, estaven blanquejant els beneficis d'aquesta activitat amb diferents mètodes.

Organització molt estructurada

La policia ha destacat la complexitat de l'operatiu, ja que l'organització estava molt compartimentada i estructurada. A més, els seus principals membres utilitzaven mesures de seguretat i no tenien antecedents policials per narcotràfic.

L'organització comptava amb diverses àrees, totalment estanques, que feien les tasques que els caps els encomanaven i fins i tot disposava d'un equip de seguretat per fer contravigilàncies i abordar accions especialment complexes, com el cobrament de deutes, extorsions i robatoris a altres narcotrafricants.

3.200 quilos de cocaïna confiscada

Des de mitjans del 2018 fins ara els agents han confiscat 3.200 quilos de cocaïna en el moment en què estaven a punt de ser introduïts al mercat per diferents mètodes, inclòs l'anomenat "ganxo cec", consistent a transportar la droga en un contenidor amb mercaderia legal declarada.

En aquestes intervencions els agents van detindre inicialment 20 i persones i després 18, totes "subcontractades" pel grup criminal investigat amb l'objectiu d'allunyar el focus de la direcció de la xarxa. En total s'ha investigat 150 persones, 81 de les quals han sigut detingudes al llarg de tot el procés.

stats