País Valencià 17/01/2013

Compromís denuncia un tracte de favor en la compra per part de l'IVAM d'obres d'art de Gao Ping

Mònica Oltra assegura que la gerent del museu, Consuelo Císcar, va ser qui va proposar l'adquisició de les obres al preu de 400.000 euros

Acn
2 min
Consuelo Císcar (esquerra) mostra una escultura d'Andreu Alfaro a la consellera de Cultura. / SOLER / ACN

ValènciaLa portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, ha assenyalat aquest dijous que després de revisar la documentació facilitada per l'Institut València d'Art Modern (IVAM) sobre els contractes signats amb l'acusat de ser el cap d'una trama de blanqueig de diners, Gao Ping, "s'evidencia que ha existit un tracte de favor de la directora gerent del museu, Consuelo Císcar, cap a aquest presumpte galerista, que la fiscalia hauria d'investigar".

Segons les explicacions de la diputada, "va ser personalment Císcar qui va proposar la compra de la col·lecció de Gao Ping, que ja aportava el preu d'adquisició", uns 400.000 euros. Un fet poc habitual als museus, segons ha assenyalat Oltra. Per poder continuar la investigació, la coalició ha registrat més peticions de documentació a les Corts Valencianes perquè l'IVAM aporti la documentació prèvia a la proposta d'adquisició de les obres de Gao Ping i per saber si Císcar havia vist les obres originals abans de valorar l'adquisició.

Per a la diputada de "també és inexplicable que l'IVAM contracti un intercanvi d'exposicions amb data de 28 de març del 2008 amb el presumpte galerista, quan el dia anterior la directora del museu ha signat el contracte de compra de les obres".

En la seva opinió, "Císcar ha d'explicar per què finança l'IVAM en un contracte d'intercanvi d'exposicions el transport d'anada i tornada, assegurances i duanes tant de l'exposició que cedeix l'IVAM com la que el galerista Gao Ping porta a València, que, a més, havia sigut ja adquirida, quan l'habitual és que aquest cost l'assumeixi el museu o galeria que rep les obres cedides".

Compromís dedueix que Consuelo Císcar "va regalar a Gao Ping una exposició de l'IVAM a la Xina i a més li va comprar una col·lecció de fotografies a un preu exorbitant, en definitiva una nefasta manera de malbaratar els diners de tots els valencians, un motiu més pel qual Consuelo Císcar presentés ja una dimissió que el món de l'art fa temps que espera".

stats