La justícia valenciana investigarà si el conseller Vela va filtrar un informe judicial a l'imputat Blasco

Els fets denunciats per la fiscalia poden ser constitutius d'un delicte de revelació de secrets, un altre d'encobriment i un tercer d'infidelitat en la custòdia de documents

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha admès la denúncia presentada per la fiscalia sobre la possible filtració, per part del conseller d'Hisenda al diputat del PP Rafael Blasco, d'un document judicial relacionat amb l'anomenat 'cas Cooperació'. Les investigacions tractaran d'esclarir si aquest membre del govern valencià va facilitar a Blasco –imputat en el cas del presumpte frau d'ajudes al Tercer Món– un informe de la Intervenció General del la Generalitat Valenciana sol·licitat per la justícia.

Segons les fotografies i les informacions publicades pels mitjans de comunicació, aquesta filtració s'hauria produït durant el ple de les Corts Valencianes del passat dia 20 quan el conseller d'Hisenda i Administració Pública, José Manuel Vela, hauria passat a una companya de grup un sobre amb el citat informe que finalment va arribar a la bancada on estava assegut Blasco.

La denúncia de la fiscalia es dirigeix contra el mateix conseller Vela i l'interventor general de la Generalitat, Salvador M. Hernándiz, "amb independència d'aquelles altres que, resultat de les diligències d'investigació, poguessin aparèixer com a possibles autors o encobridors dels fets objecto d'aquestes diligències". Els fets denunciats poden ser constitutius d'un delicte de revelació de secrets, un altre d'encobriment i un tercer d'infidelitat en la custòdia de documents.

Segons la denúncia presentada per la fiscalia, "el document no ha pogut ser obtingut per cap de les parts personades en el procediment ni des de la seu judicial", doncs just aquest dia l'informe estava sent segellat per a la seva entrada en el jutjat i en les fotografies "clarament es veu" que aquests segells oficials "no consten en el document filtrat".

Per al fiscal, això resulta "especialment significatiu" i també li sembla "extraordinàriament alarmant" que sigui Blasco qui llegeixi un document demanat pel jutjat a la Intervenció General "abans" que aquest òrgan judicial ho tingui en el seu poder. "I el que és més -incideix la denúncia-, que aquesta lectura es faci a la seu parlamentària de la qual és diputat l'imputat, al que caldria afegir que en les diligències a les quals anava destinat el document està personada com a acusació particular el Govern autonòmic, al que pertany l'honorable conseller que lliura el sobre".

En l'acte de la sala Civil i el Penal del TSJ valencià fet públic avui i contra el qual no cap recurs, s'admet a tràmit la denúncia, es declara competent per conèixer els fets denunciats per la fiscalia i s'acorda incoar les corresponents diligències prèvies.

A banda de la investigació judicial, el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, va anunciar l'obertura d'una investigació interna per comprovar la veracitat d'aquests fet, tot i que de moment no s'ha comunicat cap resolució d'aquesta investigació.

El + vist

El + comentat