País Valencià 13/12/2021

Creixen les protestes al País Valencià per les mancances del servei de Rodalies

La decisió de Renfe d'avançar al 9 de desembre els horaris de Nadal ha incrementat el malestar dels usuaris

Ara
2 min
Cartell de les plataformes Indignats amb Renfe i Usuàries del Tren Valencià

ValènciaLa indignació dels usuaris dels trens de Rodalies al País Valencià no para de créixer per les mancances del servei. Un malestar que s'ha incrementat durant els últims dies després que Renfe avancés al 9 de desembre els horaris de Nadal. Segons la companyia, la mesura es pren davant la falta de maquinistes i suposa que la xifra de serveis diaris passi de 308 a 272, un 10% menys. No obstant, des de Renfe addueixen que per compensar-ho han concentrat els combois en les hores punta i han duplicat els vagons de molts trens fins a garantir la circulació del 90% del servei habitual. L'empresa pública també addueix que la pandèmia va alentir la convocatòria de processos d'ocupació pública per a nous maquinistes i que aviat podran incorporar nous treballadors per esmenar les actuals deficiències.

La decisió d'avançar l'horari nadalenc ha augmentat el ja habitual malestar del molts usuaris, alguns d'ells agrupats entorn de les plataformes Indignats amb Renfe i Usuàries del Tren Valencià. Aquestes entitats denuncien que la decisió de la companyia d'avançar l'horari de Nadal ha incrementat més que de costum les cancel·lacions i retards dels combois, a més de provocar moltes aglomeracions i dificultar encara més el compliment de les mesures de seguretat pel coronavirus.

De fet, aquest dilluns molts passatgers han tornat a manifestar-se amb xiulets i agitant mocadors, un gest que pretén simbolitzar el crit d'auxili que els ciutadans llancen a les administracions davant les deficiències del servei ferroviari. Una de les protestes ha tingut lloc a la localitat de Carcaixent després de la supressió de dos trens a primera hora del matí i de la reducció de dos a un vagó d'un altre comboi, tal com es pot veure en un vídeo que els mateixos passatgers han publicat a les xarxes socials.

Protesta a l'estació de Carcaixent

La situació del servei ferroviari ja va provocar que el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, anunciés al setembre que sol·licitarà formalment al govern de l'Estat la transferència de la gestió de Rodalies, una petició a la qual, tres mesos després, l'executiu autonòmic no s'ha tornat a referir.

Igual com la gestió, també ha estat motiu de crítica habitual l'execució de les obres de millora. De fet, aquest 2021 s'han complit quatre anys de la presentació del pla de Rodalies 2017-2025 del País Valencià. Un projecte del qual, segons publicava recentment Eldiario.es, només s'ha licitat un 15% de les inversions previstes.

Imatges de les aglomeracions als combois
stats