País Valencià 28/02/2013

El govern valencià atribueix el 3,45% de dèficit al insuficient finançament autonòmic

El conseller d'Hisenda, Juan Carlos Moragues, assegura que amb un finançament per habitant com el de Catalunya s'"hauria complit l'objectiu de dèficit" fixat en l'1,5%

Salvador Almenar
2 min
El conseller d'Hisenda i Administració Pública, Juan Carlos Moragues.

ValènciaEl conseller valencià d'Hisenda i Administració Pública, Juan Carlos Moragues, ha responsabilitzat avui de la mala dada del dèficit al finançament "per sota de la mitjana" que rep el País Valencià. Així ho ha assegurat el titular d'Hisenda aquest dijous després que aquest matí el ministre del ram, Cristóbal Montoro, fes públiques les dades de dèficit de 2012 i revelés que el País Valencià va tancar l'any amb una dèficit del 3,45%, quan l'objectiu per les autonomies era de l'1,5%.

Les dades del ministeri d'Hisenda revelen que, tot i incomplir l'objectiu de dèficit, el govern valencià ha aconseguit reduir el dèficit respecte els anys anteriors. Segons Hisenda, en 2011 la dada definitiva del dèficit del País Valencià es va situar en el 5%, mentre que en 2010 va ser inferior amb un 4,78%.

En la roda de premsa convocada aquesta tarda, el conseller Moragues ha culpabilitzat el deficient finançament autonòmic com la principal raó dels dolents resultats. D'aquesta forma, el conseller ha assegurat que si el País Valencià "hagués percebut la mitjana de finançament per habitant de les autonomies de 2010 –última dada coneguda–, s'haurien rebut més de mil milions d'euros d'ingressos".

El responsable d'Hisenda del govern valencià ha fet èmfasi en aquest apartat i ha tornat a "reivindicar un canvi en el sistema de finançament autonòmic". Moragues ha explicat que "si haguéssim rebut el finançament de Catalunya, hauríem percebut prop de 2.000 milions més en 2012 i hauríem complert l'objectiu de dèficit". "I si el finançament hagués estat el mateix que el de Cantàbria, hauríem rebut 4.000 milions més i no sols hauríem complert amb l'objectiu de dèficit sinó que hauríem tingut superàvit", ha destacat el conseller.

Tot i haver reconegut que "la foto del 3,45%" no és gens "positiva", el conseller Moragues ha volgut destacar l'"esforç" del govern valencià per aconseguir reduir el dèficit públic. Un "esforç" que "valora" el govern espanyol, ha assegurat el responsable d'Hisenda.

Moragues ha reconegut que complir amb l'objectiu de dèficit de 2013 –fixat en el 0,7% pel govern espanyol– "serà complicat" atès que aquest any s'ha registrat la xifra de 3,45%. Amb tot, Moragues ha dit que l'"ànim del Consell" és aconseguir-ho perquè "el dèficit no és un objectiu, és una necessitat", ja que "el dèficit no finançat provoca retard en els pagaments i malestar social". "Tenim l'obligació d'arribar a aquest objectiu", ha assenyalat el conseller d'Hisenda.

stats