País Valencià 22/05/2019

Un any després de la detenció d'Eduardo Zaplana, la justícia ja ha recuperat 11 milions d'euros

La Fiscalia sospita que l'expresident valencià es va apoderar de 17 milions en comissions irregulars

Efe
2 min
L'expresident del govern valencià, Eduardo Zaplana, ha de signar cada dilluns al jutjat de guàrdia per complir amb el règim de llibertat provisional

ValènciaEls investigadors del cas Erial, en el qual està investigat l'expresident de la Generalitat Valenciana i exministre de Treball Eduardo Zaplana, han aconseguit recuperar uns 11 milions d'euros des que es va detenir el que va ser líder del Partit Popular valencià, aquest dimecres fa un any. En conjunt, la Fiscalia Anticorrupció sospita que Zaplana i els seus col·laboradors van poder apoderar-se d'uns 17 milions en comissions irregulars per les adjudicacions de la gestió de les ITV autonòmiques i del pla eòlic del País Valencià.

Segons han informat a Efe fonts de la investigació, més de la meitat dels 11 milions recuperats, uns 5,7, provenen de comptes gestionats per l'advocat uruguaià Fernando Belhot a Suïssa, i ja estan dipositats al compte del jutjat d'instrucció número 8 de València. A més dels diners recuperats, s'han embargat propietats, la majoria a la costa alacantina, que eren gestionades a través d'empreses interposades, i que podrien arribar als 4,3 milions d'euros.

El paper de Belhot, que segons consta en el sumari del cas Erial va ser contactat per Zaplana per gestionar els diners dels suposats suborns després de la privatització de les ITV valencianes, ha sigut clau tant a l'hora d'apuntalar l'acusació contra el també exportaveu del PP al Congrés i exdirectiu de Telefónica com en la recuperació dels fons obtinguts suposadament de manera il·lícita en un "temps rècord".

Els investigadors consultats per Efe no amaguen una notable satisfacció per l'acord assolit amb Fernando Belhot i per la col·laboració amb l'advocada Beatriz García Paesa, neboda de Francisco Paesa, l'espia que va ajudar a fugir l'ex director general de la Guàrdia Civil Luis Roldán. Paesa acusa directament l'ex director general de la Policia Nacional i expresident de les Corts Valencianes amb el PP Juan Cotino d'haver portat personalment més de 640.000 euros a Luxemburg per iniciar la trama empresarial a través de la qual es van canalitzar els suborns.

L'acord amb Belhot, segons les fonts judicials consultades per Efe, no ha suposat cap perjudici ni cap renúncia per a l'erari públic o les acusacions, atès que l'activitat de gestió de patrimonis que porta a terme a l'Uruguai és lícita. A més, en cas que hagués sigut imputat, probablement els fons que estaven sota la seva tutela i que suposadament pertanyien a Zaplana i els seus col·laboradors haurien quedat bloquejats a Suïssa.

En llibertat provisional des del febrer

El 22 de maig del 2018 la unitat central operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va detenir a València l'expresident, dos dels seus suposats testaferros –Juan Francisco García i Joaquín Barceló– i Vicente i José Cotino, empresaris i nebots de Juan Cotino, per delictes de suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació.

Al costat de l'expolític del PP, que des del febrer està en llibertat provisional després de vuit mesos i mig a la presó, altres investigats coneguts fins ara són l'advocat Francisco Grau, la dona de Zaplana, Rosa Barceló, i la secretària personal de l'expresident, Mitsuko Henríquez. A tots ells cal afegir-hi, segons consta en el sumari, l'exdiputada del PP a les Corts Valencianes Elvira Suanzes per la seva presumpta participació en el blanqueig de fons il·lícits obtinguts per Zaplana.

stats