País Valencià 28/11/2012

La 'Marxa de la discapacitat' recorre 200 quilòmetres fins a València per reclamar el pagament del deute amb el sector

El col·lectiu de professors i educadors també exigeix la derogació del nou sistema de finançament previst per al 2013, que suposarà una retallada de 15 milions d'euros

Acn
2 min

ValènciaLa 'Marxa de la discapacitat' ha arribat aquest dimecres a València després de 10 dies en què una quinzena de professors i educadors han caminat uns 200 quilòmetres per denunciar la situació del sector. A la seva arribada han estat rebuts per més d'un miler de persones que els han acompanyat fins al Palau de la Generalitat Valenciana, on han intentat fer arribar un document amb les seves reivindicacions al president valencià, Alberto Fabra.

Els manifestants denuncien "l'oblit per part de l'administració" i reclamen el pagament del deute amb els centres, que ascendeix a uns 15 milions d'euros. La 'Marxa' també reclama la modificació del nou model de finançament previst per al 2013, que suposarà una nova retallada de 15 milions més. En opinió de Paulino López, un dels treballadors que ha realitzat la marxa, aquest model "abocarà el sector a un endarreriment en l'avançament en matèries com la inclusió social, els programes terapèutics o l'estimulació precoç".

El mateix Paulino López ha considerat que el model previst per la conselleria de Justícia i Benestar Social durà als discapacitats "a tornar als seus domicilis i estar tancats", cosa que suposarà "un salt de 30 o 40 anys cap endarrere". López ha qualificat els efectes d'"indignants i alarmants" i ha assenyalat que pares, mares, entitats de serveis i usuaris s'oposen a la mesura.

La 'Marxa de la discapacitat' ha arribat a València després de partir des de Villena (Alt Vinalopó) i recórrer diverses comarques valencianes. Aquest matí, milers de persones s'han manifestat amb crits de "respecte i dignitat per la discapacitat", "que no ens robin la dignitat" o "els centres units mai seran vençuts". Molts dels manifestants portaven samarretes vermelles amb la llegenda "Discapacitat en marxa, pel respecte i la dignitat".

A la plaça de la Mare de Déu han llegit un manifest en què exigeixen un calendari estable per al pagament del deute als centres i serveis que atenen les persones amb discapacitat, diversitat funcional i malaltia mental, així com una negociació del futur del sector amb la representació de tots els afectats.

El manifest també reclama que no s'apliqui el copagament al sector ni el nou model de finançament previst. Els manifestants exigeixen, per contra, un increment en la inversió per contractar persones amb discapacitat en empreses i centres especials d'ocupació.

stats