Un altre empresari admet haver finançat il·legalment el PP valencià per reduir la condemna

Alejandro Pons Dols segueix la mateixa estratègia que Enrique Ortiz i admet haver pagat actes de campanya del PP per valor de 31.000 euros

L'empresari Alejandro Pons Dols ha aconseguit un acord de conformitat amb la Fiscalia Anticorrupció en el qual reconeix que va pagar més de 31.000 euros al Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) per finançar les seves campanyes electorals. Pons ha presentat aquest escrit, al qual ha tingut accés Europa Press, després que altres empresaris  confessessin també pagaments irregulars al PP valencià. Va ser el cas de l'empresari Enrique Ortiz i el seu subordinat José Francisco Bevià.

Ortiz va expressar la seva conformitat amb els fets descrits per Anticorrupció i el PSPV, personat com a acusació popular, i va reconèixer haver abonat 348.115 euros a la formació popular per a l'organització de les campanyes de les eleccions generals de 2008. La Fiscalia ha demanat rebaixar les penes d'Ortiz i Bevià a un any i tres mesos de presó per a cadascun, van informar fonts jurídiques.

Ara són els advocats de l'empresari Alejandro Pons els qui han modificat l'escrit de defensa del seu client en el sentit d' admetre els fets que són objecte d'acusació per part del Ministeri Públic i l'acusació popular i pels quals el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata  va obrir judici oral el passat 26 de febrer.

En l'escrit, l'acusat es mostra d'acord amb que se li imposi un any de presó per un delicte de falsedat en document mercantil i altres nou mesos de presó per tres delictes electorals al costat del pagament de multes amb l'aplicació de les circumstàncies atenuants de confessió tardana i dilacions indegudes.

Pons sol·licita el suport de les acusacions perquè se li concedeixi el benefici de suspendre l'execució de les penes de presó, al mateix temps que explica que ha aportat un aval bancari per import de 43.600 euros respecte a les responsabilitats pecuniàries.

En concret, la Fiscalia assenyalava que la companyia Piaf S.L. per decisió dels seus consellers Antonio i Alejandro Pons Dols va lliurar al PPCV el 2007 un total de 26.912 euros i altres 4.400 euros el 2008.

L'empresa de la branca valenciana de la trama Gürtel Orange Market va elaborar diverses factures per donar cobertura al lliurament de diners sota conceptes falsos sobre tanques publicitàries i publicitat. "Orange Market va elaborar la segona factura, que no va arribar a lliurar malgrat que sí va rebre el pagament", afegeix en el seu escrit provisional d'acusació.

Una vintena d'acusats

Pons es troba entre les 20 persones que s'asseuran en la banqueta en els propers mesos per finançar de forma il·legal el PPCV entre 2007 i 2008, en concret les campanyes de les eleccions autonòmiques i municipals de 2007 i les generals de 2008.

Entre els 20 acusats figuren els responsables d'Orange Market i altres empreses del grup, com és el cas de Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez 'el Bigotes'; cinc excàrrecs del PP valencià, com és el cas de Ricardo Costa, Vicente Rambla, David Serra, Yolanda García i Cristina Ibáñez; i un grup d'empresaris valencians als quals s'acusa d'haver pogut finançar, en connivència amb Orange Market, al PPCV; entre ells el mateix Enrique Ortiz, també imputat en el cas Brugal.

La resta d'acusats són empresaris radicats al País Valencià sospitosos de finançar de forma irregular el partit a nivell regional, entre els quals figuren l'exconseller delegat de Repsol Ramón Blanco Balín i el nebot de l'expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino, Vicente Cotino.

L'empresa de la trama Orange Market en 2004 amb la realització d'actes per al PP a la ciutat o la presentació de la America's Cup i la Cambra de comerç. En 2006, el PPCV va començar a contractar a Orange Market per preparar les seves campanyes autonòmiques i municipals. Per exemple, va abonar, sense tributar ni comptabilitzar, uns 1,15 milions en les autonòmiques de 2007 i un total de 78.878 euros en les municipals d'aquest any per actes, entre els quals es trobava un protagonitzat pel president del Govern en funcions Mariano Rajoy a Alacant (16.882 euros).

Segons el jutge, el sistema de pagament de les despeses que realitzava Orange Market per al partit es va abonar "presumptament de forma dual, és a dir que almenys una part rellevant es va abonar amb quantitats econòmiques alienes al circuit econòmic legal, mentre una altra es feia de forma legal mitjançant l'emissió de factura".

Més continguts de

El + vist

El + comentat