País Valencià 21/05/2013

El 83% dels alumnes de les 44 escoles que han demanat un canvi de línia sol·liciten l'ensenyament en valencià

Escola Valenciana diu que aquests col·legis estan encara a l'espera de la resolució de la conselleria per saber si el pròxim curs tindran una línia en valencià

Ara
2 min

ValènciaEl 83,2 per cent de les famílies han demanat el programa plurilingüe d'ensenyament en valencià (PPEV) a les 44 escoles que estan pendents de l'aprovació per part de la conselleria valenciana d'Educació de les línies en aquesta llengua. Aquestes són les dades facilitades aquest dimarts per l'entitat Escola Valenciana, després que el passat dia 16 de maig acabés el període de matriculació per al curs 2013-2014.

L'entitat assegura en el seu comunicat que si finalment el govern valencià aprova el canvi de programa lingüístic en aquests col·legis un total de 1.320 alumnes més podran estudiar en valencià el curs 2013-2014. Aquests nous estudiants que amb l'hipotètic canvi de línia estudiarien en valencià serien nens de 3 anys que s'incorporen per primera vegada al sistema educatiu.

Escola Valenciana assenyala en el comunicat que l’aprovació del canvi de programa a aquestos centres "pot ser un pas importantíssim en aquesta cursa per garantir el dret de les famílies a triar ensenyament en valencià i per anar donant solució a una demanda que continua sent superior al que l’administració educativa valenciana oferta".

L'entitat explica que l'aprovació d'aquestes noves 44 línies en valencià suposaria que 1.320 alumnes més de 3 anys podrien estudiar en PPEV l’any que ve, de manera que quan aquests alumnes completessin la seva etapa educativa d’infantil i primària "serien 11.880 alumnes més els que estarien estudiant en valencià en aquests 44 centres que ho han sol·licitat".

Segons explica Escola Valenciana, amb l'actual concepció de la llei Wert, en el cas valencià, "són les famílies que demanen ensenyament en valencià en primera opció les que no tenen garantit el seu dret perquè els fills puguin estudiar en la línia en valencià". En aquest sentit, l'entitat assegura que la solució "aberrant" que ha proposat el ministre José Ignacio Wert de reconduir a l'ensenyament privat l'opció lingüística que han triat les famílies suposaria una despesa anual de 70 milions d'euros per a la Generalitat Valenciana.

Segons les mateixes fonts, al País Valencià només el 7% dels centres privats i concertats ofereixen línies en valencià i obrir-ne noves suposaria una gran despesa per al govern valencià, mentre que obrir línies d'ensenyament en valencià a la xarxa educativa pública "té un cost zero i les famílies valencianes tindrien el dret a escollir l'opció lingüística que han decidit al País Valencià".

En aquest sentit, l'entitat estima que per equilibrar i garantir la demanda d'ensenyament en valencià actual que fan les famílies caldria que l'administració valenciana oferís 460 línies més d'ensenyament en valencià als centres educatius, que suposarien el canvi de programa de línia en castellà a línia en valencià dins de la xarxa d'escoles que es tenen actualment al sistema educatiu valencià.

stats