País Valencià 25/04/2013

El PP demana retirar l'exposició sobre l'Estatut valencià per utilitzar banderes "quadribarrades"

La mostra 'Nosaltres. 30 anys de l'Estatut d'Autonomia', que s'ha inaugurat aquest dijous, fa un repàs històric del procés preautonòmic del País Valencià

Salvador Almenar / Efe
2 min

ValènciaEl grup parlamentari del PP ha demanat la retirada de l'exposició 'Nosaltres. 30 anys de l'Estatut d'Autonomia', inaugurada aquest dijous a les Corts Valencianes perquè, en la seva opinió, reflecteix "únicament una part de la història". Aquesta mostra exhibida amb motiu de la commemoració de la diada del 25 d'abril realitza un repàs del procés preautonòmic i mostra símbols i documents en els quals predominen les referències al "País Valencià" i a la "quadribarrada" (la senyera nua, sense blau).

Aquest fet ha molestat els diputats del Partit Popular i des del grup parlamentari s'ha demanat al president de les Corts Valencianes, Juan Cotino, que n'ordeni la retirada. El diputat Rafael Maluenda fins i tot ha assegurat que ha hagut de prendre's una "pastilleta" per recuperar-se de l'impacte que li ha causat l'exposició.

L'exposició és fruit d'un acord de la mesa de les Corts –amb majoria del PP– i entre els documents que es poden contemplar figura un manifest signat per Vicent Andrés Estellés, Joan Fuster i Raimon, en el qual, sota el títol "Volem l'Estatut", s'exigeix "la restitució a la llengua catalana de l'oficialitat que ha ostentat al llarg de la història" i s'advoca per l'autodeterminació.

També s'exposen cartells de manifestacions de l'època per reclamar l'Estatut; un diccionari valencià-català-balear; el llibre de Fuster 'Nosaltres, els valencians'; l'acta de constitució del Consell del País Valencià, o el 'Butlletí Oficial del Consell del País Valencià' de 1978.

Aquesta exposició ja va ser exhibida l'any passat a la Universitat d'Alacant i l'organització va comptar amb la col·laboració de la conselleria de Governació, dirigida per Serafín Castellano, conseller que n'ha demanat directament la retirada. A més, el catàleg de la mostra inclou un text del president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra.

stats