País Valencià 13/12/2013

El govern de Fabra no preveu facilitar el retorn de TV3 al País Valencià

La Generalitat Valenciana ha descartat que es torni a veure gràcies als repetidors d'Acció Cultural perquè de moment TV3 "no respecta" les senyes d'identitat

Salvador Almenar
2 min
El vicepresident Ciscar demana que l'Estat no autoritzi la consulta. / GENERALITAT VALENCIANA

ValènciaEl vicepresident del govern valencià, José Ciscar, ha dit avui obertament que el retorn de TV3 al País Valencià no és una cosa que entri en els plans de l'executiu d'Alberto Fabra. En la roda de premsa posterior al ple del govern, el portaveu del Consell ha estat preguntat per si el govern valencià es planteja permetre que torni el senyal de la televisió catalana després del tancament fa avui dues setmanes de Radiotelevisió Valenciana.

"El Consell no contempla la possibilitat que fora de les normes legals es pugui veure la televisió d'una altra comunitat autònoma", ha dit Ciscar, fent palès que no permetrà que el senyal de TV3 es restableixi al País Valencià mitjançant els repetidors propietat d'Acció Cultural.

Atès que el conveni signat entre els governs valencià i català que suposadament havia de permetre la reciprocitat entre Canal 9 i TV3 ha deixat de tenir validesa perquè ja no existeix la televisió pública valenciana, Ciscar ha estat preguntat per quines altres fórmules legals podrien permetre que la televisió de Catalunya arribés al País Valencià. En aquest sentit, el vicepresident ha contestat a preguntes de l'ARA que només es podria fer de forma legal si l'acord se sotmetés a alguna de les normes "que regulen el sector audiovisual a tot el territori espanyol".

Insistit per la qüestió, Ciscar no ha pogut amagar que els presumptes impediments legals no són els únics que fan que TV3 no es vegi al territori valencià. El portaveu ha assegurat que en aquests moments no es plantegen facilitar el retorn del senyal perquè, com que no té validesa el conveni signat amb la Generalitat de Catalunya, no està garantit el "respecte a les senyes d'identitat".

Cal recordar que la Generalitat Valenciana va supeditar la signatura de l'acord al fet que el conveni recollís l'obligació de "respectar les senyes d'identitat que recull l'Estatut d'Autonomia" per, d'aquesta manera, tractar d'impedir que a TV3 es parlés de 'País Valencià' per referir-se al territori, de 'català' per parlar de la llengua o que al mapa de l'oratge aparegués inclòs el territori valencià.

En aquest sentit, José Ciscar ha dit que des del govern "tenen constància" que això no s'està complint i per això ha assegurat que, per posar-se a pactar una solució entre ambdues administracions perquè es pogués tornar a veure TV3 al País Valencià, primer caldria que es "respectessin les senyes de la Comunitat Valenciana" i "a partir d'aquí podríem començar a parlar".

Ciscar, però, no s'ha mostrat gaire convençut que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisual posi en pràctica el que deia el conveni de reciprocitat que va quedar sense validesa sobre les senyes d'identitat i ha assegurat que "això no ens dóna gaires garanties que en el futur puguin reconduir-se les coses".

stats