País Valencià 16/09/2013

El dèficit de finançament li ha costat al País Valencià 13.500 milions d'euros

El comitè d'experts designat per les Corts Valencianes responsabilitza l'Estat de bona part de la situació financera de la Generalitat Valenciana

Acn
2 min

ValènciaEl deute històric de l'estat espanyol amb el País Valencià ascendeix a uns 13.500 milions d'euros. Aquesta és una de les principals xifres que s'extrauen de l'informe 'Criteris i propostes per a un nou sistema de finançament autonòmic', presentat aquest dilluns pel comitè d'experts designat per les Corts Valencianes per elaborar una proposta que modifiqui l'actual sistema.

Segons l'informe, amb l'actual sistema de finançament la situació financera de les arques valencianes és "insostenible", i adverteixen que la reforma de l'actual sistema de finançament és "inajornable". El comitè destaca, però, la necessitat d'emprendre també altres "actuacions complementàries" a la revisió del finançament, malgrat que la "insuficiència financera" és la clau en l'elevat endeutament valencià.

L'estudi lliurat avui al president de les Corts Valencianes reflecteix una altra dada preocupant per a la situació financera del País Valencià: el deute públic frega el 30%. Així doncs, la xifra se situa en el 29,4% respecte al PIB, la qual cosa representa l'endeutament relatiu més alt de l'Estat i suposa dues vegades i mitja el pressupost de la Generalitat Valenciana.

Pérez ha indicat que sense corregir "aquestes febleses" els valencians "no podran gaudir de les mateixes oportunitats en l'accés als serveis públics i ens serà més difícil recuperar el creixement i l'ocupació". El director de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) ha afegit que l'informe proposa la creació d'un fons de reserva que asseguri l'estabilitat temporal dels recursos dedicats als serveis públics i que sigui compartit per totes les autonomies.

L'informe del comitè d'experts proposa una revisió del sistema de finançament que inclogui el que anomenen 'tram de suficiència competencial autonòmica', que garanteixi uns recursos a cada autonomia en funció de les seves necessitats anuals, i amb un fons de contingència per a cada autonomia.

Els experts també preveuen un 'tram d'autonomia', en què cada territori podria decidir si tenir capacitat tributària per finançar polítiques diferenciades o bé continuar amb l'actual sistema de tributs.

El sistema preveu que l'Estat compensi amb les autonomies els deutes que sosté a causa del mal finançament actual. Els experts assenyalen que cal mantenir els concerts econòmics del País Basc i Navarra, tot i que revisant la quota de les contribucions. Així mateix, proposen que hi hagi un fons de compensació interterritorial al qual les autonomies podrien recórrer per finançar polítiques de creixement.

L'anàlisi efectuada pel comitè d'experts –proposats per tots els grups amb representació parlamentària– reflecteix aquestes dades: dels vora 13.500 milions d'euros de deute de l'estat espanyol amb el País Valencià, uns 10.918 corresponen a l'infrafinançament i 2.500 més a les càrregues financeres derivades del deute contret a causa del mal finançament. Així, de l'actual dèficit de 29.471 milions, el País Valencià en tindria uns 15.468 amb un finançament més just.

stats