Detingudes 38 persones a Benidorm per un frau a la Seguretat Social de més de 120.000 euros

La trama donava d'alta falsos treballadors perquè cobressin prestacions econòmiques o aconseguissin la residència a Espanya. Els detinguts són de diverses nacionalitats

Agents de la Policia Nacional han desarticulat a Benidorm (Marina Baixa) una organització criminal presumptament dedicada a donar d'alta falsos treballadors a la Seguretat Social perquè aquestes persones aconseguissin el cobrament de prestacions econòmiques o la residència a Espanya, cosa que va provocar un frau a la Tresoreria General de la Seguretat Social que sobrepassa els 120.000 euros. L'operació s'ha saldat amb 38 detinguts.

La investigació va començar el gener del 2016, d'acord amb la informació aportada per un home víctima d'aquest frau. Des de llavors, l'operació es va dur a terme en tres fases. Les dues primeres fases van tenir lloc durant els mesos d'abril i maig del 2016, quan es va detenir el capitost de la trama juntament amb dos administradors de dues empreses implicades, tres treballadors contractats de forma fictícia i tretze treballadors ficticis.

El capitost s'oferia com a "aconseguidor" de contractes de treball perquè poguessin optar a un permís de residència o cobrar subvencions i accedir a préstecs bancaris o altres beneficis derivats de la inscripció en el sistema públic de la Seguretat Social. Així, acceptava implícitament el pagament per aquests serveis fraudulents, cosa que va provocar un efecte crida entre els ciutadans en situació irregular.

Aquesta persona actuava com a nexe d'unió entre els ciutadans que necessitaven un contracte de treball per poder regularitzar-se al país, obtenir la renovació de residència o adquirir algun tipus de prestació econòmica, i els empresaris titulars de les patronals que, en alguns casos, permetien i tenien coneixement de l'alta de treballadors en les seves empreses, i rebien com a contraprestació quantitats de diners.

La tercera fase es va desenvolupar entre el desembre de l'any passat i el dia 22 d'aquest mes, en la qual es va dur a terme la detenció de 19 treballadors contractats de manera fictícia.

Durant dos anys i mig d'investigació, els agents han creuat dades amb els diferents informes aportats per la Inspecció Provincial de Treball, l'Oficina d'Estrangeria de la Subdelegació del govern espanyol a Alacant, l'Institut Nacional de la Seguretat Social, el Servei d'Ocupació Estatal (SEPE) i la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Amb aquesta operació s'han detingut un total de 38 persones de diferents nacionalitats, la majoria dels quals van aconseguir contractes de treball en diverses empreses amb diferents propòsits: el cobrament de prestacions; l'obtenció i renovació de residència; la concessió de préstecs, o bé l'acumulació de temps de carència d'alta a la Tresoreria General de la Seguretat Social per a execució de drets en un futur.

Els perjudicis econòmics soferts pel Servei Públic d'Ocupació Estatal derivats dels pagaments fets als supòsits treballadors en concepte de prestacions i subsidis per atur i jubilació superen els 120.000 euros.

La investigació l'han portat a terme agents de la Brigada d'Estrangeria i Fronteres de la Comissaria de la Policia Nacional de Benidorm.

El + vist

El + comentat