País Valencià 14/09/2017

El govern "independentista" de PSPV i Compromís

Partit Popular i Ciutadans van utilitzar l'anticatalanisme per intentar afeblir el govern valencià

Daniel Martín
2 min
El president i la vicepresidenta del Consell, Ximo Puig i Mónica Oltra.

AnàlisiEl debat de política general iniciat ahir a les Corts Valencianes, i que conclourà avui amb l'aprovació de les propostes de resolució, va comptar amb una convidada ja habitual al parlament valencià: la política catalana. Qui li va obrir les portes va ser, també com quasi sempre, el Partit Popular, convençut, encara, que l'evocació de les suposades "connexions" entre el full de ruta del Consell de PSPV i Compromís i el de Junts pel Sí i la CUP, els generarà rèdits electorals.

L'encarregada d'enarborar la bandera de l'anticatalanisme va ser la portaveu popular, Isabel Bonig, qui va aprofundir en l'estratègia d'intentar enrarir i generar desconfiances en la convivència entre socialistes i nacionalistes valencians. En la seva intervenció, la síndica del PP va reclamar el PSPV i al president del Consell, Ximo Puig, que vigilin Compromís i que no deixin que les seves "polítiques independentistes" s'apoderin del govern valencià. Segons Bonig, el conseller d'Educació, Vicent Marzà, comparteix els objectius de la CUP perquè utilitza els mateixos lemes: "Anem lents perquè anem lluny". La portaveu conservadora també va intentar desxifrar l'estratègia del "nacionalisme independentista de Compromís que vol augmentar les reaccions emocionals" i aconseguir amb "les manifestacions allò que no obté amb les urnes i la llei". "Senyor Puig, li demano que no sigui el primer president que vengui la Comunitat Valenciana als nacionalistes independentistes de Compromís", va rematar Bonig.

En l'evocació de la política catalana el Partit Popular torna a comptar amb un aliat, Ciutadans, que han assumit bona part del paper que en el seu dia van dur a terme els regionalistes d'Unió Valenciana. Una tasca que van concloure el dia que el Partit Popular va furtar l'electorat de la formació que Vicente González Lizondo va portar fins el Congrés dels Diputats. La portaveu de la formació que dirigeix Albert Rivera, Mari Carmen Sánchez, després de subratllar l'oposició del seu partit al model educatiu plurilingüe del govern valencià i a les polítiques de normalització lingüística del Consell, no va dubtar d'acusar "d'independentista" el conseller d'Educació, Vicent Marzà. A més, i en referència al proper inici d'emissions d'À Punt, la nova radiotelevisió valenciana, Sánchez va assegurar que "els ciutadans no volen un altre Canal 9, però tampoc una altra TV3"

Pintades amenaçants a la Universitat de València

El fantasma de l'anticatalanisme va traspassar ahir les portes de les Corts Valencianes, ja que la Universitat de València es va despertar amb pintades amenaçant de mort la portaveu de la CUP, Anna Gabriel, qui es trobava a la ciutat per participar a una xerrada sobre el referèndum de l'1-0. Ja al migdia, la policia espanyola va prohibir un acte de la formació anticapitalista al·legant que no havia sol·licitat una autorització prèvia. La jornada va concloure amb millor sabor de boca per a l'esquerra independentista, ja que la sala Joan Fuster de la facultat d’Història que es va quedar menuda per acollir el col·loqui.

stats