El govern valencià presenta un pla perquè el 2030 el 25% dels vehicles siguin elèctrics

Aquesta mesura suposaria deixar d'emetre 622.000 tones de CO2

El govern valencià ha presentat el Pla del Vehicle Elèctric i Desplegament de la Infraestructura de Recàrrega del País Valencià, que han elaborat l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) i l'Institut Tecnològic de l'Energia (ITE) amb l'objectiu que el 2030 el 25% dels vehicles siguin elèctrics i s'assoleixi la xifra de 260.000 unitats.

El conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, ha destacat que al País Valencià el transport és "el principal consumidor d'energia, amb el 40%, amb la particularitat que pràcticament tot el seu consum prové de derivats del petroli, la qual cosa incrementa notablement les emissions contaminants". En aquest sentit, la consecució dels objectius del pla, segons l'executiu autonòmic, suposarà una important disminució de de les emissions d'efecte hivernacle, que el programa situa en 622.000 tones de CO2.

Dues estacions de recàrrega ràpida cada 50 quilòmetres

Per fer possible aquesta reducció, el programa preveu aconseguir que el 2030 existeixin 270 punts de recàrrega ràpida (30 minuts de temps necessari per a la recàrrega del 80% de la bateria) i 2.100 punts de recàrrega semiràpida (entre una i dues hores per a la recàrrega del 100%). 

Pel que fa a les estacions de recàrrega ràpida (amb tres preses cadascuna), el pla preveu instal·lar dues estacions cada 50 quilòmetres, que estaran situades a les principals vies de circulació interurbana i en àrees perifèriques de les ciutats més poblades, així com "en punts vertebradors i garantistes de la mobilitat".

En el cas dels punts de càrrega semiràpida, s'ubicaran en els principals nuclis urbans distribuïts segons factors socioeconòmics, especialment en espais del sector terciari com centres comercials o esportius.

Pagament senzill

La directora general de l'IVACE, Júlia Company, ha explicat que "tota la infraestructura de recàrrega oferirà un sistema de pagament senzill, àgil i eficaç als usuaris". Company també ha garantit que la distribució dels punts serà "vertebradora del territori" i garantirà "la mobilitat elèctrica de tots els seus habitants".

La cap de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial també ha assegurat que el pla preveu incentius econòmics que la Generalitat Valenciana posarà a disposició de les empreses i ciutadans per fomentar tant l'adquisició de vehicles elèctrics com la implantació d'infraestructura de recàrrega.

Per avaluar l'evolució del pla, l'IVACE crearà la Taula de la Mobilitat Elèctrica del País Valencià, en la qual s'analitzarà la implantació de la mobilitat elèctrica i, en particular, el grau d'avanç en relació amb els objectius plantejats.

Finalment, Climent ha reclamat al govern espanyol "una aposta real per la mobilitat elèctrica amb ajudes suficients", sense la qual ha assegurat que és "impossible assolir els compromisos plantejats".

Més continguts de