País Valencià 22/07/2021

El govern valencià rep l'aval judicial per ampliar el toc de queda a 77 municipis

Redueix al 50% l'aforament en espectacles i celebracions i manté el màxim de 10 persones en trobades socials

Daniel Martín
3 min
Taula Interdepartamental per a la Prevenció i l'Actuació enfront del Coronavirus

ValènciaEl govern valencià prorrogarà a partir de dilluns el tancament de l’oci nocturn, mantindrà el màxim de 10 persones a les trobades socials, ja sigui en espais privats o públics a tot el País Valencià, i ampliarà el toc de queda (de la 1 a les 6 de la matinada) de les 32 localitats actuals a 77. Les mesures, que estaran en vigor fins al 16 d'agost, han rebut aquesta tarda l'autorització de la secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià, que les ha considerat "equilibrades”, ja que considera que se'n deriven “més beneficis per a l'interès general que perjudicis sobre altres béns o valors en conflicte”, alhora que compleixen el “criteri constitucional de proporcionalitat”.

L'anunci, previ a la comunicació del vistiplau judicial, l'ha fet aquest matí el cap del Consell, Ximo Puig, que ha comparegut al costat de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, després de la reunió de la Taula Interdepartamental per a la Prevenció i l'Actuació davant el Coronavirus.

Amb l'ampliació del toc de queda de 32 a 77 municipis, la restricció a la mobilitat durant la matinada ja afecta 2,6 milions de ciutadans del País Valencià, que suposen un poc més de la meitat de la població. En concret, els municipis amb aquesta limitació són a la província d'Alacant: Alfàs del Pi, Alacant, Banyeres de Mariola, Benidorm, Callosa d’en Sarrià, Callosa de Segura, Calp, Dénia, Gata de Gorgos, la Nucia, Muro d'Alcoi, Ondara, Pego, Santa Pola, Sant Vicent del Raspeig, Saix, Teulada i la Vila Joiosa; a la província de Castelló: Alcalà de Xivert, Almenara, Benicàssim, Borriana, Borriol, Onda, Orpesa, Peníscola, Torreblanca, Vila-real i Vinaròs, i a la província de València: Albal, Alboraia, Alcàsser, Aldaia, Alfafar, Alginet, Almussafes, Benaguasil, Benetússer, Benifaió, Bétera, Bunyol, Burjassot, Canals, Xiva, Foios, Gandia, Godella, l’Eliana, l’Olleria, Manises, Massamagrell, Massanassa, Meliana, Mislata, Museros, Oliva, Paiporta, Paterna, Picassent, la Pobla de Farnals, la Pobla de Vallbona, Puçol, el Puig, Rafelbunyol, Requena, Riba-roja de Túria, Rocafort, Sagunt, Silla, Sueca, Tavernes de la Valldigna, Torís, Utiel, València, Vilamarxant, Xeraco i Xirivella.

Una altra de les novetats anunciades per Puig és la reducció dels aforaments en espectacles i celebracions, inclosos els esdeveniments esportius, que passaran del 75% al 50% en espais interiors amb un màxim de 1.500 assistents i que s'hauran d'acabar a les 00.30 h. De la mateixa manera, a les piscines recreatives també es redueix l'aforament un 50%.

En aquesta línia, es mantenen les limitacions als pubs i les discoteques, que només podran oferir els serveis propis dels bars i cafeteries i també es regiran per l'horari dels establiments de restauració, que en fixa el tancament a les 00.30 h. També es manté un màxim de 10 comensals per taula en espais exteriors i de 6 en interiors.

La variant delta és al darrere del 90% dels contagis

En la seva intervenció, el cap del Consell ha explicat que més del 90% dels contagis que es detecten al País Valencià en aquests moments són originats per la variant delta del virus i ha recordat que des del març no hi havia tantes persones ingressades (525) als hospitals per coronavirus.

Com a nota positiva, Ximo Puig ha anunciat que a l'agost arribaran al País Valencià 441.000 vacunes, amb les quals es compensarà les inoculades als ciutadans d'altres comunitats autònomes desplaçats per les vacances d'estiu, i que s'estimen en 100.000. Així, de l'enviament ordinari de 197.000 dosis que realitza la farmacèutica Moderna, es passarà a 441.570.

stats