País Valencià 26/07/2013

El govern valencià inicia els tràmits per eliminar 20 diputats i confia tenir a punt la modificació el 2015

El president Alberto Fabra vol que les Corts Valencianes passin dels 99 diputats actuals als 79. El canvi de l'Estatut necessita del suport de l'oposició

Salvador Almenar
2 min
El president valencià ha explicat la iniciativa davant els mitjans de comunicació. / GVA

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha estat l'encarregat d'anunciar que avui el seu govern ha aprovat la reducció del nombre de diputats de les Corts Valencianes. La reunió del govern valencià ha complert així amb el primer tràmit necessari perquè el Parlament valencià passi de tenir els actuals 99 diputats a tan sols 79 en un futur.

Fabra va anunciar aquesta mesura al setembre durant la celebració del debat de política general, però no ha estat fins avui quan el seu govern ha pres la decisió de començar amb els tràmits necessaris per modificar l'Estat d'Autonomia valencià; un canvi imprescindible perquè es puguin reduir a 20 el nombre de diputats.

El president valencià, que ha emmarcat aquesta mesura dins la seva política d'aprimar les institucions i gràcies a la qual s'estalviaran 730.000 euros segons les paraules del mateix Fabra, ha explicat que ara la iniciativa necessita el suport d'una majoria qualificada de dos terços a les Corts Valencianes perquè sigui aprovada.

En aquest sentit, Alberto Fabra ha demanat als grups de l'oposició que donin suport a la seva iniciativa i així estiguin "en sintonia amb el que demanen els ciutadans" i els ha advertit que el que se'ls està plantejant "és continuar sent exemplars". Per Fabra, l'aprovació de la reducció del nombre de diputats suposaria "transmetre als ciutadans que les administracions i els seus representants estan a l'altura de les circumstàncies i que anteposem els interessos i preocupacions dels ciutadans".

Tot i que el govern valencià assegurava a preguntes de l'ARA que esperen poder tenir a punt el canvi normatiu per a les eleccions autonòmiques del 2015, sembla complicat que es compleixin els terminis. Ara, la iniciativa s'ha de debatre a les Corts Valencianes, on no hi ha més activitat fins a l'octubre quan es reprengui el període de sessions.

A més, la negociació amb els grups de l'oposició no serà fàcil segur, ja que tot i no ser totalment contraris a la modificació estatutària no avalaran el canvi si no hi ha altres modificacions legals com, per exemple, la de la llei electoral. En tot cas, quan la modificació de l'Estatut d'Autonomia estigui pactada, el text de més rang legal del País Valencià haurà de rebre el vistiplau del Congrés dels Diputats.

Ja per acabar, segons marca l'actual text estatutari, la modificació del mateix Estatut hauria d'estar validada per un referèndum ciutadà, que fa mesos el govern valencià preveia celebrar el mateix dia de les eleccions europees. Una tramitació molt llarga per a no més de set mesos hàbils fins la celebració de les eleccions al Parlament europeu.

stats