País Valencià 05/06/2017

Hisenda exigeix al Consell un pla economicofinancer per l'incompliment del sostre de deute

El govern espanyol ha concedit el termini d'un mes a 10 comunitats autònomes per a l'elaboració d'aquest document

Ara
2 min
El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha conegut aquest dimecres a Madrid al ministre del ram, Cristóbal Montoro. / GENERALITAT VALENCIANA

ValènciaEl ministeri d'Hisenda ha concedit el termini d'un mes a deu comunitats autònomes, entre elles la valenciana, perquè li remetin un pla economicofinancer en el qual s'ajustin les seves despeses als principis d'estabilitat pressupostària.

El secretari d'estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, va enviar fa una setmana una carta als responsables autonòmics d'Hisenda d'Andalusia, Aragó, Canàries, Cantàbria, Catalunya, País Valencià, Extremadura, Galícia, Múrcia, i País Basc en què sol·licitava la remissió d'aquest informe.

La llei d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera preveu que davant de determinats incompliments per part de les comunitats autònomes es puguin establir mesures preventives, correctives i coercitives que en permetin la correcció.

La norma també fixa que les autonomies que sol·licitin a l'Estat l'accés a mesures extraordinàries o mecanismes addicionals de suport a la liquiditat estaran obligades a acordar amb el ministeri d'Hisenda un pla d'ajust, quan sigui preceptiu, que garanteixi el compliment dels objectius d'estabilitat pressupostària i de deute públic, amb rigoroses condicions de seguiment, remissió d'informació i mesures d'ajust extraordinàries.

La Generalitat Valenciana qualifica el procediment de "tràmit"

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha assegurat avui que la Generalitat complirà amb el "tràmit" d'elaborar un pla economicofinancer en el termini d'un mes, però ha afirmat que no renunciarà als 1.300 milions d'euros de millora del finançament autonòmic ni admetrà noves retallades.

Soler ha defensat que la Generalitat ha complert amb la regla de despesa i amb el sostre d'endeutament, i que si no ho ha fet amb el dèficit és conseqüència de "la clamorosa insuficiència d'ingressos. Fins que no tinguem un finançament que respongui als principis d'equitat i suficiència existirà el dèficit, i serà més gran en la mesura que el nostre infrafinançament també és major".

stats