País Valencià 10/05/2021

La dona assassinada a Sagunt havia demanat ajuda a l'Ajuntament dos dies abans

El presumpte autor dels fets tenia una ordre d'allunyament que li prohibia acostar-se a la víctima

Daniel Martín
2 min
Façana de l'edifici on residia la dona assassinada a Sagunt

ValènciaLa dona assassinada diumenge a Sagunt (Camp de Morvedre) presumptament pel seu excompany sentimental havia demanat ajuda dos dies abans, divendres, als serveis d'Igualtat de l'Ajuntament. Així ho ha reconegut l'alcalde d'aquest municipi, Darío Moreno, que ha explicat que la víctima havia presentat una denúncia ara fa vuit dies, que aleshores s'havia dictat una ordre d'allunyament contra el presumpte assassí i que l'àrea d'Igualtat de l'Ajuntament de Sagunt havia iniciat els tràmits per oferir a la dona "tots els serveis".

Moreno ha detallat que divendres, "per indicació del mateix jutjat", la dona va acudir al consistori per "obtenir els recursos que estan a la disposició de les dones víctimes de violència de gènere" i "es va fer tota la tramitació corresponent". "Havia demanat ajuda al consistori en el marc dels nostres programes contra la violència de gènere, però la seua seguretat no era competència municipal, sinó de la Policia Nacional. Nosaltres ens solem fer càrrec dels casos que se'ns assignen, però aquest no ho era", ha adduït Moreno. Per avaluar l'actuació de l'administració i detectar "què ha fallat", la Delegació del govern espanyol al País Valencià ja ha obert una investigació. Així ho ha dit aquest dilluns la delegada, Gloria Calero. "No podem consentir que després d'entrar en el sistema de protecció haja passat això. Cal repassar tots els protocols per donar més seguretat a les dones", ha admès.

El crim es va cometre diumenge passades les 20 h. Els veïns d'un edifici de Sagunt van alertar la Policia després de sentir uns crits i quan els agents van arribar al lloc van comprovar que la dona, de 60 anys, havia mort per les ganivetades que suposadament li havia clavat la seva exparella. L'home, de la mateixa edat, es va llevar la vida tot just després, quan van arribar els policies, llançant-se al buit des d'un quart pis, segons les mateixes fonts.

Si es confirma la naturalesa masclista del crim, circumstància a la qual apunten tots els indicis, es tractaria del primer cas de violència masclista del 2021 al País Valencià, i el novè de tot l'Estat. Des del 2003, el primer any de què es disposa de xifres oficials, 137 dones del País Valencià (60 a la província d'Alacant, 60 a la de València i 17 a la de Castelló) han sigut assassinades per les seves parelles o exparelles, segons dades del govern espanyol.

stats