La policia judicial demana nova informació a la Generalitat Valenciana sobre l'organització de la Fórmula 1

Els agents s'han personat aquest dimecres a la seu de Circuit del Motor en el marc d'una recerca sobre una possible malversació de fons i prevaricació comesa pel govern de Camps

Agents de la policia judicial s'han personat aquest dimecres en dependències de l'empresa pública Circuit del Motor, situada en el circuit valencià de Xest, per recaptar documentació en el marc de la investigació que se segueix en un jutjat per presumptes irregularitats en l'organització del Gran Premi de Fórmula 1 a València, segons ha pogut saber Europa Press.

Els agents han acudit aquest matí a les dependències que l'empresa pública depenent de la Generalitat Valenciana té al circuit de Xest –on en pocs dies se celebrarà l'última carrera del Mundial de Motociclisme– després que la setmana passada el jutjat que porta la causa, el número 2 de València, declarés el secret de sumari d'una les peces separades de l'anomenat cas Valmor per recaptar més documentació relacionada amb la celebració de la prova automobilística.

Des de la Generalitat Valenciana han apuntat que facilitaran tot el que els agents han requerit i han mostrat la seva col·laboració perquè s'aconsegueixin esclarir els fets investigats. Així mateix esperen que aquesta actuació no desllueixi el Gran Premi que està previst que se celebri aquest cap de setmana a Xest.

Origen del cas

La investigació de la organització del Gran Premi d'Europa de Fórmula 1 a València es va iniciar per una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció i està oberta per presumptes delictes de prevaricació administrativa i malversació de fons públics. S'investiguen les suposades irregularitats comeses per l'expresident de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps; l'exconsellera de Turisme, Cultura i Esport, Lola Johnson, i l'expilot Jorge Martínez, 'Aspar', en l'organització del Gran Premi de Fórmula 1 que es va celebrar a València entre els anys 2008 i 2012.

La setmana passada el jutjat va acordar el secret de les actuacions després que el fiscal sol·licités noves diligències que aconsellava que no fossin conegudes per les parts per evitar perjudicar la recerca en curs.

En concret, el ministeri públic requeria en aquesta nova fase de la recerca més documentació rellevant, com ara factures i informació comptable, per a l'esclariment dels fets que s'investiguen. Després d'això, aquest mateix dimecres la policia s'ha personat a Circuit del Motor en busca de documentació.

La querella de la Fiscalia Anticorrupció que va donar origen a aquesta causa es va centrar en 4 aspectes fonamentals, entre els quals el contracte signat entre Valmor i l'empresa pública Circuit del Motor per organitzar la Fórmula 1, pel qual la mercantil no va pagar "ni un euro", en perjudici dels fons públics i l'ordre perquè la Generalitat es constituís com a avalista de Valmor sense seguir el procediment administratiu fixat en la llei d'hisenda de la Generalitat i la llei de pressupostos del 2011.

Els altres dos són, segons la querella, l'ordre que Camps va donar a Johnson, malgrat que no tenia competència per a allò que se li ordenava, perquè signés el contracte de 19 de juliol de 2011 pel qual el govern autonòmic prestava l'aval a l'empresa, i l'assumpció per part del Consell del cànon anual de 26 milions de dòlars "sense assumir cap dret".